O polițistă își acuză șeful că a presat-o să dea declarații false care i-ar compromite pe Usatîi și Vlah. Reacția PAS și IGP
Full Article 4 minutes read

O polițistă își acuză șeful că a presat-o să dea declarații false care i-ar compromite pe Usatîi și Vlah. Reacția PAS și IGP

Livia Cenușa, ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești, susține că șeful inspectoratului, Radu Colesnic, ar fi presat-o să declare că este membru de partid și că ar fi colectat semnături în susținerea lui Renato Usatîi la alegerile prezidențiale. Declarațiile au fost făcute într-un video publicat de către Usatîi. Aceasta neagă că ar fi membru al vreunei formațiuni politice, dar a semnat în sprijinul Irinei Vlah pentru funcția de președinte al țării. De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au precizat polițista este vizată într-o anchetă a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) pentru că a colectat semnături. NM a intrat în posesia unor imagini video în care Livia Cenușa sună la mai multe apartamente și are în mâini foi. După ce o femeie îi deschide ușa, se aude cum aceasta pronunță fraza „pentru Vlah Irina”. Precizăm că, potrivit legii, polițiștii nu au dreptul să se implice în activități politice sau să fie afiliați politic.

Liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi, pretendent la funcția de președinte al țării, a publicat în data de 15 septembrie un interviu video cu Livia Cenușa, ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești. În imagini, aceasta apare îmbrăcată în uniformă.

Livia Cenușa a declarat că, pe 5 septembrie, a fost invitată în biroul de serviciu al șefului IP Florești, Radu Colesnic, unde acesta i-ar fi reproșat faptul că a semnat în susținerea Irinei Vlah la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Potrivit ei, Colesnic i-ar fi spus că urmează să fie audiată de organele competente, iar în cadrul audierilor să menționeze că este membră de partid și că a colectat semnături în susținerea Irinei Vlah și Renato Usatîi la alegerile prezidențiale.

Polițista a precizat că, a doua zi, s-a prezenat la Ministerul Afacerilor Interne pentru a depune declarații. Acolo, susține ea, s-ar fi insistat asupra faptului că este membru de partid „de mai mulți ani” și că a adunat semnături pentru mai mulți candidați electorali. Livia Cenușa a adăugat că ulterior a mai avut o discuție cu Radu Colescnic, care i-ar fi spus că va fi eliberată din funcție fiindcă nu a admis faptul că ar fi afiliată politic.

Livia Cenușa neagă că ar fi membru al vreunei formațiuni politice.

La rândul său, liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a menționat că, în opinia sa, dacă Livia Cenușă ar da declarații oficiale cu privire la faptul că a colectat ilegal semnături pentru Irina Vlah sau el, acest lucru ar servi drept temei pentru Comisia Electorală Centrală să le anuleze, iar cei doi să nu poată fi înregistrați drept candidați la alegerile prezidențiale.

Totodată, în cadrul interviului, Renato Usatîi a făcut acuzații la adresa deputatei PAS Larisa Novac. Politicianul a comunicat că, potrivit informațiilor pe care le deține, Radu Colesnic a fost polițist de sector și că ar fi fost ajutat anume de către Larisa Novac să devină șef al IP Florești.

Ce spune IGP?

Contactată de NM, reprezentanta IGP, Diana Fetco, a confirmat că Livia Cenușa este angajată a IP Florești, precizând că aceasta este vizată într-o anchetă SPIA.

Poliția este apolitică și categoric nu poate fi admis faptul ca polițiștii să fie implicați în activități politice. Or, în cadrul anchetei, s-a stabilit că angajata noastră a colectat semnături de la cetățeni, fiind implicată activ în aceste activități. Adaug că, un angajat al Poliției se poate semna într-o listă, dar este total inadmisibil ca un polițist să umble pe la casele cetățenilor pentru a colecta semnături pentru un anumit candidat politic, ceea ce a și făcut colega noastră, încălcând astfel grav legea. Un alt aspect este că persoanele care colectează semnături în favoarea unui actor politic trebuie să dispună de o legitimație eliberată, în acest sens, de Comisia Electorală Centrală”, a comunicat Diana Fetco.

Între timp, NM a intrat în posesia unui videoclip în care apare Livia Cenușă. În imaginile video, polițista sună la mai multe apartamente și are în mâini foi. După ce o femeie îi deschide ușa, se aude cum aceasta pronunță fraza „pentru Vlah Irina”.

Reacția PAS

NM a contactat-o inclusiv pe reprezentanta PAS Aurica Rusnac-Jardan pentru o reacție la declarația lui Renato Usatîi despre implicarea deputatei Novac în avansarea lui Radu Colesnic în funcția de șef al IP Florești. „Unii concurenți au intrat deja în campania electorală și aruncă cu declarații pentru a atrage atenția opiniei publice”, a menționat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: