O singură secție de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia? Kremlinul acuză Chișinăul că ar influența reducerea
Full Article 3 minutes read

O singură secție de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia? Kremlinul acuză Chișinăul că ar influența reducerea

În Republica Moldova ar putea fi deschisă doar o singură secție de vot pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de către membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Moscova Pavel Andreev, în cadrul ședinței CEC din 31 ianuarie. Iar președinta CEC Ella Panfilova a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar influența reducerea numărului de secții de vot.

Astăzi, Comisia Electorală Centrală de la Moscova s-a întrunit în ședință. Membrii CEC au discutat inclusiv despre deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale în afara țării.

Președinta CEC-ului rus Ella Pamfilova s-a arătat indignată de faptul că pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi deschisă doar o secție de vot – pe teritoriul ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Este țara (Moldova – n. r.) căreia i-am propus mereu cele mai condiții pentru vot. Câte secții de vot au cerut, atâtea le-am furnizat. Altă treabă este că, în ultimii ani, de când a venit marioneta, mă scuzați… Să mă dea în judecată. Dacă înainte aveam multe secții de vot, cu mult mai multe decât în Europa sau în alte țări, în mod artificial, necătând la faptul că mulți cetățeni ai Moldovei care au muncit aici au cerut să fie organizate secții de vot, ei, în mod artificial, le-au redus și să le deschidă maximal în țările din Europa. Deci este pur și simplu o strategie politică, în pofida dorinței locuitorilor și cerățenilor Moldovei. Ce să mai spui. Și ce vom face acum?”, a declarat Pamfilova.

Iar membrul CEC Pavel Andreev a menționat că deocamdată nu există certitudine nici în privința deschiderii secțiilor de vot în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale.

Ne așteptăm la deschiderea a minim o secție de vot în Moldova, pe teritoriul misiunii diplomatice, însă deocamdată nu am primit un răspuns în această privință. O problemă stringentă se referă la procesul de vot din Transnistria, unde, după cum se știe, există un număr mare de cetățeni ruși care tradițional participau la vot. Acum există o situație destul de dificilă cu îndreptarea personalului diplomatic care au acționat pentru organizarea activității secțiilor de vot din Transnistria. Acum, practic, nu există o astfel de posibilitate. Ministerul Afacerilor Externe se ocuă de acest lucru în mod activ”, a spus Andreev.

Contactați de NM pentru o reacție, reprezentanții MAEIE-ului de la Chișinăua au menționat că vor acorda mai târziu un comentariu.

***

Precizăm că, pe 31 ianuarie, ministrul de Externe Mihai Popșoi a declarat că Chișinăul încă discută dacă să deschidă secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia. În același timp, potrivit lui Popșoi, Moldova nu poate interzice scrutinul pe teritoriul Ambasadei Moscovei la Chișinău. Cu toate acestea, a evidențiat ministrul, deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană este inacceptabilă iar dacă se va întâmpla acest lucru Chișinăul va trebui să ia măsuri.  Detalii – AICI.

Algerile prezidențiale din Rusia se vor desfășura în perioada 15-17 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: