O zonă economică liberă ar putea fi construită între Republica Moldova și Ucraina. Reacția fostului ministru de Externe
Full Article 2 minutes read

O zonă economică liberă ar putea fi construită între Republica Moldova și Ucraina. Reacția fostului ministru de Externe

O zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina ar putea fi construită în viitor. Despre aceasta a menționat premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei ședințe cu omologul său moldovean, Ion Chicu, care se află astăzi la Kiev, se arată într-un comunicat de presă, publicat astăzi, 12 decembrie, pe site-ul guvernului.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat și despre furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia, dar și despre consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state. În acest context, premierul ucrainean s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.

De asemenea, s-a discutat despre liberalizarea transportului auto și aerian și extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere. Oficialii au abordat subiectul măsurilor antidumping impuse de guvernul Ucrainei pentru un set de produse care afectează producătorii moldoveni.

Oficialii au decis să organizeze curând o ședință a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun, se mai arată în comunicat.

În același timp, fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, a scris pe pagina sa de facebook că relațiile moldo-ucrainene sunt foarte proaste.

„Din perspectiva Ucrainei, Republica Moldova este o țară guvernată de o echipă profund ostilă Ucrainei”, a precizat fostul ministru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: