„Oameni în uniformă l-au dus într-o direcție necunoscută”. Cavcaliuc a fost reținut la Moscova (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Oameni în uniformă l-au dus într-o direcție necunoscută”. Cavcaliuc a fost reținut la Moscova (VIDEO)

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost reținut la aeroportul Șeremetievo din Moscova și dus într-o direcție necunoscută. Despre situația creată au anunțat colegii săi de partid, într-o conferință de presă care a avut loc în dimineața de 4 iulie. Aceștia au acuzat Blocul electoral „PCRM-PSRM” și Blocul electoral „RENATO USATÎI” că ar sta în spatele celor întâmplate și au anunțat că vor protesta la sediile celor doi concurenți electorali, dar și la cel al MAEIE, Ambasadei Rusiei și CEC.

În jurul orei 7:00, Gheoghe Cavcaliuc a anunțat pe pagina sa de Facebook că a ajuns la aeroportul din Moscova, însă s-a confruntat cu unele acțiuni „ciudate”: „Nu ne lasă să trecem. După controlul pașapoartelor, am fost reținuți pentru verificări suplimentare”, a scris liderul PACE pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, la ora 9:00, mai mulți membri PACE au susținut o conferință de presă. Aceștia au anunțat că trei membri PACE urmau să participe la o întâlnire cu alegătorii din Sankt Petersburg. După controlul de pașapoarte de la aeroport, trei membri ai partidului au fost conduși într-o altă încăpere, pentru verificări suplimentare: Gheorghe Cavcaliuc, Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpă.

Aceștia au mai spus că, în prezent, nu pot lua legătura cu Cavcaliuc și că au transmis două scrisori oficiale către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasada Republicii Moldova din Rusia.

„Au fost respectate toate formalitățile, toți trei erau vaccinați împotriva Covid și nu aveau restricții în legătură cu situația pandemică. la 6:00 dimineața, fără nicio înștiințare prealabilă, acești trei membri din pasagerii care mergeau la Moscova au fost reținuți. Gheorghe Cavcaliuc a fost dus de către oameni în uniformă într-o direcție necunoscută pentru a i se adresa niște întrebări. Ceilalți doi reprezentanți PACE au rămas pe hol. Situația s-a agravat și nu avem nicio informație despre viața, securitatea, unde se află și ce se întâmplă cu Gheorghe Cavcaliuc”, a declarat una dintre membrele PACE.

Aceasta a mai spus că ceilalți doi membri PACE care se află la Moscova sunt amenințați că vor fi transportați înapoi în Moldova.

Membrii PACE au dat vina pe concurenții electorali „Blocul PCRM-PSRM” și „Blocul Renato Usatîi” că ar sta în spatele situației create și au menționat că vor protesta la sediile acestor partide, precum și la cel al ambasadei Rusiei la Chișinău, Ministerului de Externe și al Comisiei Electorale Centrale.

Am solicitat un comentariu din partea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la cele întâmplate la Moscova cu cei trei cetățeni ai Republicii Moldova, însă deocamdată nu am primit un răspuns. De asemenea, vom reveni cu un comentariu din partea concurenților electorali vizați de membrii PACE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: