Olaf Scholz a dat asigurări, după ce a cerut extinderea UE: „Uniunea Europeană își va respecta promisiunea în privința Moldovei”
Full Article 2 minutes read

Olaf Scholz a dat asigurări, după ce a cerut extinderea UE: „Uniunea Europeană își va respecta promisiunea în privința Moldovei”

Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene (EU), pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA şi Reuters, citate de Agerpres. Potrivit sursei citate, înaltul demnitar a declarat, în cadrul unui discurs susținut în cadrul Congresului Socialiștilor Europeni, care are loc la Berlin, că UE își va respecta promisiunea în privința țărilor care au primit statutul de candidate, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova.

Potrivit cancelarului german, Olaf Scholz, principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat, dar a recunoscut că pentru asta va fi nevoie de o mare putere de convingere.

„Însă o spun clar: dacă aspirația noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câștig, nu o pierdere de suveranitate”, a declarat cancelarul german în fața delegaților Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

„O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetățeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume. Susțin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câștig pentru noi toți”, a declarat Scholz.

Agerpres scrie că de la preluarea funcției de cancelar, Scholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii şi alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgență şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit țară candidată la UE la începutul verii, alături de Republica Moldova.

Amintim că Republica Moldova a depus, alături de Ucraina și Georgia, cereri de aderare la UE la începutul lunii martie, după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, în februarie. Pe 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. Șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr, au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: