Oleg Serebrian, interviu exclusiv pentru NM: „Vom vorbi despre statutul Transnistriei, nu despre statutul Moldovei”
Full Article 2 minutes read

Oleg Serebrian, interviu exclusiv pentru NM: „Vom vorbi despre statutul Transnistriei, nu despre statutul Moldovei”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că există stagnare în procesul de negociere privind reglementarea transnistreană. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești se pregătesc de negocieri, însă după anumite principii. Declarația a fost făcută de oficial, într-un interviu pentru NM.

Aceasta este, în primul rând, integritatea teritorială a Moldovei. Al doilea punct este că vom vorbi despre statutul Transnistriei, și nu despre statutul Moldovei. Cum unii încearcă să vorbească despre un „statut mai larg” – despre federalizare, neutralizare, demilitarizare a Republicii Moldova. Nu vorbim despre asta”, a accentuat Serebrian.

Totodată, oficialul menționează că pe fundalul războiului din Ucraina situația este complet diferită.

Înțelegem cu toții foarte bine cum se leagă dosarul conflictului transnistrean cu războiul din Ucraina. Nu numai că este imposibil să vorbim despre rezolvarea conflictului transnistrean în afara contextului războiului din Ucraina, dar există puține astfel de oportunități. În primul rând, atât Rusia, cât și Ucraina participă în formatul 5+2. Nu ne putem imagina cum Rusia și Ucraina se pot așeza acum cu noi la masa negocierilor pentru a rezolva problema transnistreană în timp ce un război se desfășoară pe teritoriul Ucrainei”, a mai spus vicepremierul

Mai mult, autoritățile de la Chișinău nu evită dialogul și optează pentru negocieri, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Mai avem un dialog acum: schimb de scrisori, convorbiri telefonice, întâlniri față în față, conferințe online. Suntem de acord cu ceva anume:Uzina Metalurgică de la Râbnița, școlile noastre din Transnistria, problemele fermierilor. Nu se poate spune că nu suntem de acord cu Tiraspolul. Dar acestea nu sunt negocieri privind statutul”, a concretizat Oleg Serebrian, care a spus că Moldova a fost întotdeauna în favoarea deschiderii așa-numitului „al treilea coș” de negocieri.

Nu ne-am ferit și nu ne vom sfii de asta. Dar acum situația este așa. Negocierile în format „1 + 1” cu Tiraspolul sunt acum o astfel de „recunoaștere în vigoare” puțin. Negocierile ar trebui să fie într-un anumit format, și anume „5 + 2”. Observatorii și mediatorii ar trebui să fie implicați în acest lucru. Formatul 5+2 este un format de rezolvare a problemelor politice și a statutului politic al regiunii transnistrene, iar pentru aceasta a fost creat. Dar acum nu este funcțional”, a mai spus Oleg Serebrian.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: