OMS a declarat epidemie de variola maimuței. Ce este, cum se tratează și câte cazuri sunt în Republica Moldova?
Full Article 2 minutes read

OMS a declarat epidemie de variola maimuței. Ce este, cum se tratează și câte cazuri sunt în Republica Moldova?

Epidemia de variola maimuței din Africa a fost declarată urgență de sănătate la nivel global de către Organizația Mondială a Sănătății miercuri, 14 august. În Republica Moldova, Ministerul Sănătății informează că, de la începutul acestui an, nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de variola maimuței. Totuși, în 2022, două cazuri de această boală au fost raportate în țara noastră, ambele fiind de import.

O epidemie alarmantă de variola maimuței, cauzată de virusul monkeypox, se extinde rapid în Africa. Republica Democrată Congo este grav afectată, cu numeroase cazuri raportate și o tulpină virulentă care s-a răspândit în Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, regiuni anterior neafectate. Peste 17.000 de cazuri și 500 de decese au fost înregistrate în 13 țări africane.

În Europa, au fost raportate 349 de cazuri, însă nicio infecție nu a fost confirmată în Republica Moldova și România.

Ministerul Sănătății de la Chișinău îndemnă populația să evite călătoriile neesențiale în Africa și să solicite asistență medicală în caz de suspiciune de îmbolnăvire.

Virușii variolei maimuței se transmit prin contact apropiat, inclusiv sexual, de la persoană la persoană, după o perioadă de incubație de 5-21 de zile. Erupții cutanate dureroase, febra și ganglionii limfatici umflați sunt principalele simptome. Tratamentul este doar simptomatic, cu accent pe prevenirea infecțiilor bacteriene secundare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: