Opozant de la Tiraspol: Transnistria ar putea cere unirea cu Rusia, la „congresul deputaților”. Reacția Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Opozant de la Tiraspol: Transnistria ar putea cere unirea cu Rusia, la „congresul deputaților”. Reacția Chișinăului

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski, a convocat „congresul deputaților de toate nivelurile din stânga Nistrului”, la sfârșitul lunii februarie, la ordinul Moscovei. Politicianul susține că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție publică, Biroul pentru politici de reintegrare a anunțat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană. Potrivit Chișinăului, la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

„Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a anunțat Biroul de reintegrare.

Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Informația a fost raportată pe 19 februarie de serviciul de presă al liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene. Într-o reacție pentru NM, Biroul pentru politici de reintegrare a declarat că obiectivul autorităților constituționale ale Republicii Moldova este să restabilească plenar spațiul socio-economic unic dintre cele două maluri ale Nistrului.

Opozantul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba, a scris pe 20 februarie, pe rețelele de socializare, că, de regulă, congresul este convocat doar pentru a lua „decizii cheie”.

„Întrebarea principală: „În ce scop este organizat acest eveniment?”. Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ține acest congres, unde ar trebui înaintată o cerere, în numele cetățenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federația Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în adresarea sa, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide acordarea cererii. În plus, organizatorii vor face referire la referendumul din 2006”, a scris Ciorba pe rețelele de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: