Krasnoselski convoacă congresul „deputaților de toate nivelurile” din cauza „presiunii” malului drept al Nistrului. Reacția Chișinăului
Full Article 3 minutes read

Krasnoselski convoacă congresul „deputaților de toate nivelurile” din cauza „presiunii” malului drept al Nistrului. Reacția Chișinăului

Vadim Krasnoselski a convocat congresul „deputaților de toate nivelurile” pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Informația a fost raportată pe 19 februarie de serviciul de presă al liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene. Într-o reacție pentru NM, Biroul pentru politici de reintegrare a declarat că obiectivul autorităților constituționale ale Republicii Moldova este să restabilească plenar spațiul socio-economic unic dintre cele două maluri ale Nistrului.

Anterior, membrii adunării deliberative a primilor „deputați” din stânga Nistrului i-au solicitat lui Krasnoselski să convoace congresul „deputaților de toate nivelurile”. Potrivit serviciului de presă al liderului de facto al regiunii, în urma apelului, Krasnoselski a decis să convoace congresul, „împărtășind îngrijorarea justificată față de presiunea din partea Moldovei, care încalcă drepturile și înrăutățește situația socio-economică a transnistrenilor”.

Așa-zisul „Consiliu Suprem” din regiunea transnistreană va stabili în următoarele zile data, locul și ordinea de zi a congresului.

NM a solicitat un comentariu referitor la inițiativa Tiraspolului de la Biroul politici de reintegrare. „Autoritățile Republicii Moldova promovează obiectivul restabilirii plenare a spațiului social-economic unic între cele două maluri ale Nistrului și în acest sens se ghidează de interesele cetățenilor Republicii Moldova și de rigorile legislației naționale în vigoare”, se arată în răspunsul Biroului pentru NM.

Regiunea transnistreană și noul Cod vamal

Din 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Finanțelor a declarat că, de la începutul anului, companiile transnistrene au achitat taxe în valoare de 8,2 milioane de lei. Guvernul a estimat că în cazul în care volumul comerțului cu alte țări în acest an va fi egal cu cel din 2023, ținând cont de noile taxe vamale, de la companiile din stânga Nistrului se vor încasa 124,8 milioane de lei. Aceasta reprezintă cu aproximativ 50 de milioane de lei mai mult decât în regimul vamal anterior. Biroul politici de reintegrare a precizat anterior că banii colectați vor fi folosiți pentru „plăți sociale, asistență medicală și alte servicii prestate de autoritățile Moldovei locuitorilor din regiunea transnistreană”.

La rândul lor, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au declarat că regiunea transnistreană va pierde cel puțin 16 milioane de dolari pe an, după modificarea Codului vamal.

Precizăm că, după intrarea în vigoare a Codului vamal, Tiraspolul a anulat prestațiile vamale pentru fermierii din regiunea Dubăsari care locuiesc pe teritoriul controlat de Chișinău, dar ale căror terenuri se află pe teritoriul regiunii nerecunoscute. Totuși, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări anterior că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: