Ouă infectate cu Salmonella, retrase din comerț. Avertizarea ANSA
Full Article 2 minutes read

Ouă infectate cu Salmonella, retrase din comerț. Avertizarea ANSA

Ouă contaminate cu bacteria Salmonella au fost depistate la o fermă de găini din localitatea Târnova, raionul Dondușeni, administrată de compania SRL Rediagro, în urma unor controale inopinate efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

ANSA a precizat că ouăle produse la această fermă erau vândute sub categoria A, destinată consumului uman, ceea ce constituie o încălcare a legislației în vigoare. În plus, testele efectuate de Laboratorul Național de Referință au confirmat prezența bacteriei Salmonella Enteritidis în mostrele prelevate.

Conform reglementărilor, ouăle provenite de la păsări bolnave sau suspecte de contaminare nu pot fi vândute direct pentru consum, fără să fie procesate corespunzător. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1208/2008, ouăle care nu se încadrează în categoria A trebuie clasificate ca ouă de categoria B și trimise spre procesare sau utilizate în alte scopuri non-alimentare.

Mai mult, medicul veterinar al unității a emis certificate veterinare folosind blanchete anulate, încălcând astfel normele sanitar-veterinare și punând în pericol sănătatea consumatorilor, se arată într-un comunicat emis de ANSA.

Autoritățile sfătuiesc consumatorii care au achiziționat ouă cu codul producătorului 3MD DN 006 să nu le consume și să le returneze la punctele de comercializare de unde au fost cumpărate. De asemenea, operatorii care dețin aceste produse sunt obligați să le retragă de pe piață pentru a proteja sănătatea publică, fiind pasibili de sancțiuni în cazul în care nu respectă aceste măsuri.

Locațiile din Chișinău unde au fost distribuite ouăle contaminate includ:

  1. Ghereta comercială nr. 3A, str. Sarmisegetuza 12/1;
  2. Ghereta comercială nr. 7B, str. Independenței 26/2;
  3. Secția comercială nr. 25, bd. Dacia 16/1;
  4. Ghereta comercială nr. 89, str. Ion Creangă 47/1;
  5. Gheretele comerciale de la str. Mitropolit Varlaam 63 (nr. 4/1, 5/1 și 20);
  6. Ghereta comercială nr. 5/1, șos. Hîncești 60/1.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: