Pachetul financiar de €1,8 mlrd de la UE. Cât de avantajoase sunt condițiile părții de credit?
Full Article 4 minutes read

Pachetul financiar de €1,8 mlrd de la UE. Cât de avantajoase sunt condițiile părții de credit?

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că creditul de 1,5 miliarde de euro din pachetul financiar de 1,8 miliarde de euro pe care UE îl va oferi pentru implemetarea Planului de creștere economică pentru Republica Moldova va fi acordat în condiții avantajoase. Acesta a menționat că împrumutul va fi acordat cu o rată a dobânzii mică, care, în prezent, este sub 3%, iar țara nu va trebui să înceapă restituirea banilor în primii 10 ani. El a mai remarcat că, după expirarea acestui termen, povara împrumutului va fi mai mică, deoarece economia țării noastre va fi crescut. Janis Mazeiks a precizat, totodată, că atât Delegația UE la Chișinău, cât și Bruxelles-ul vor monitoriza dacă banii sunt utilizați în vederea implementării proiectelor pentru care au fost acordați. Precizările au fost făcute într-un interviu pentru NM, carea fost publicat pe 17 octombrie. 

Ambasadorul UE la Chișinău a fost întrebat cum comentează afirmațiile recente ale politicianului Ion Chicu, care a spus că partea de credit din pachetul financiar de 1,8 miliarde de euro nu va fi acordat în condiții avantajoase.

În primul rând, este un împrumut pe termen foarte lung. Adică, nu trebuie rambursat într-o perioadă scurtă de timp. În primii 10 ani, în general nu trebuie de plătit nimic. Adică, dacă calculăm și cât de mult va scădea valoarea împrumutului în acești 10 ani din cauza inflației, este deja o economisire foarte semnificativă. Dar este important să înțelegem și alte două lucruri. În primul rând, dacă economia dvs se va dubla, povara acestui împrumut va deveni, de asemenea, de două ori mai mică acum. În al doilea rând, acestea sunt împrumuturi la rate foarte avantajoase. Acum această rată este mai mică de 3 %, deoarece aceste împrumuturi sunt luate cu capacitățile pe care le are UE. Deoarece UE este un partener avantajos în privința creditelor, este, de asemenea, o rată a dobânzii foarte scăzută și, după cum vă dați seama, 3% sau mai puțin de 3% este mult sub chiar procentul inflației care există în țară acum. De aceea, cred că ar fi foarte greu pentru oricine să găsească condiții de împrumut mai bune”, a explicat el.

Janis Mazeiks s-a referit, de asemenea, la o opinie care este deseori exprimată când vine vorba despre acest pachet financiar: faptul că banii vor fi furați.

Întrucât este vorba despre bani în care sunt implicați contribuabilii europeni, noi îi supraveghem întotdeauna foarte strict. Literalmente, în toate proiectele noastre. Nu este ceva nou pentru acest program, întotdeauna există control intern. Chiar și aici, în delegația Uniunii Europene, există un întreg departament care monitorizează cum se implementează proiectele din punct de vedere financiar. Și dacă există semne că se încearcă să ne înșele, de exemplu, atunci proiectele sunt suspendate. Uneori se întâmplă ca acestea să se oprească. Iar dacă banii sunt cheltuiți în scopuri greșite, atunci cerem rambursarea lor. Vom avea aceiași abordare și în continuare. Acest lucru este verificat nu numai aici, ci și de la Bruxelles”, a spus diplomatul european.

Precizăm că președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, pe 10 octombrie, în cadrul unei vizite la Chișinău, că UE va acorda țării noastre 1,8 miliarde de euro, pe parcursul următorilor trei ani, pentru implementarea Planului de creștere economică, elaborat de Guvern. Pachetul de asistență financiară constă din 1,5 miliarde de euro oferite sub formă de credit, iar 300 de milioane – grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: