Pacienții din alte localități, infectați cu COVID-19, ar putea să nu mai fie primiți în spitalele din Chișinău (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Pacienții din alte localități, infectați cu COVID-19, ar putea să nu mai fie primiți în spitalele din Chișinău (VIDEO)

Comisia pentru sănătate publică a mun. Chișinău, dar și cea pentru stiuații excepționale s-au întrunit în ședință, în dimineața de 25 octombrie. Anunțul a fostă făcut de către primarul Ion Ceban, într-o conferință de presă. Acesta a criticat modul cum este gestionată pandemia de coronavirus de către Guvern și a solicitat alocarea, de urgență, a unor fonduri suplimentare pentru gestionarea situației. Edilul a remarcat că numărul de cazuri crește rapid, iar în spitale nu mai sunt locuri pentru pacienți. În situația creată, pacienții din alte localități ar putea să nu mai fie primiți în spitalele din mun. Chișinău.

Ion Ceban a acuzat guvernarea că nu își asumă gestionarea situației pandemice și că ar ignora sugestiile din partea autorităților municipale.

„Am impresia că cineva s-a ascuns în tufari și așteaptă că, poate, cumva, vor trece aceste crize sau cineva va lua decizii în locul lor. Sau că oamenii nu vor observa că zilnic se moare de Covid. Spitalele sunt pline, nu mai avem locuri și paturi. (…) Ați scăpat situația de sub control și nici măcar nu vă pasă de acele antenționări pe care vi le facem periodic. Multiplele scrisori pe care le-am transmis către autoritățile centrale, am propus acțiuni concrete care trebuie întreprinse, însă au rămas fără răspuns”, a declarat Ceban.

Edilul a atenționat că numărul de infectări înregistrate, zilnic, este foarte mare, iar capacitatea de spitalizare este depășită.

„Dacă continuăm cu această cifră zilnică de îmbolnăviri – cu peste 2000 de cazuri și 40 de decese, bolnavii vor sta în rânduri ca să ajungă la salvare. Vreți să ajungeți la o astfel de situație – când va trebui să ducem bolnavii în alte state?”, a declarat primarul capitalei.

Mortalitatea, în ultimele 7 zile, a constituit de 5,8 decese la 100.000 de oameni, în creștere cu 27% și de 2,7 ori mai mare față de luna trecută. Ceban a avertizat că în municipiul Chișinău a fost extinsă întreaga capacitate a spitalelor municipale, unde sunt internați 50% din pacienții din toată țara.

„Capacitatea totală a spitalelor municipale a fost extinsă la maximum și constituie 1553 de paturi pentru adulți și copii. De la începutul pandemiei, în municipiu a fost extins de patru ori numărul de paturi în terapie intensivă – astăzi avem 73”, a spus Ceban.

Edilul a adăugat: „În spitalele municipale sunt 50% din pacienții din toată țara. Dar pot fi situații când nu vom mai putea primi pacienți din republică, pentru că nu avem locuri pentru cei din Chișinău, care nu vor merge în alte raioane pentru a se trata. Dar nici în acest caz nu avem un scenariu de la Minister”.

Față de valurile precedente, se atestă o creștere dublă a cazurilor înregistrate săptămânal în rândul copiilor, cei mai afectați fiind adolescenți cu vârstele cuprinse între 12 și 17 ani, a mai menționat Ceban.

În Chișinău, rata de vaccinare este de 36% (fără persoanele vaccinate în afara țării, împreună cu care, rata ar putea ajunge la 45%), potrivit primarului.

„Cerem Guvernului și Ministerului Sănătății alocarea imediată a resurselor pentru gestionarea eficientă a crizei pandemice, pentru procurarea echipamentelor necesare spitalelor, a medicamentelor și consumabililor, inclusiv a preparatelor antivirale pentru tratamentul Covid”, a declarat Ceban.

NM a solicitat un comentariu din partea reprezentanților Ministerului Sănătății, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: