Parlamentul s-ar putea autodizolva? PAS va cere opinia Curții Constituționale
Full Article 3 minutes read

Parlamentul s-ar putea autodizolva? PAS va cere opinia Curții Constituționale

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu va propune nicio candidatură la funcția de prim-ministru al țării. Anunțul a fost făcut de către președintele interimar al formațiunii, Igor Grosu, după discuțiile fracțiunii parlamentare cu președinta țării, Maia Sandu. Totodată, deputații PAS ar putea cere opinia Curții Constituționale privind opțiunea autodizolvării legislativului.

Fracțiunea PAS a fost reprezentată la consultările lansate de președinta țării de către deputații Igor Grosu, Sergiu Litvineco, Mihai Popșoi și Doina Gherman.

„Am constatat că guvernul a fugit de responsabilitate. Nu că situația ar fi fost bună, dar mai mult ca atât, au avut grijă să dezerteze și să aplice tactica „pământului pârjolit”. Dacă vorbim de domeniul sănătății, înainte de a-și anunța demisia, au demis toți secretarii de stat. Au creat condiții și mai proaste pentru a soluționa situația pandemică”, a declarat deputatul Igor Grosu după consultările cu șefa statului.

Liderul fracțiunii legislative a PAS a prezentat mai multe scenarii pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Legat de acțiunile de mai departe, am reiterat poziția fracțiunii PAS: optăm pentru alegeri anticipate. Țara are nevoie și oamenii cer un alt parlament, acesta s-a compromis. Cea mai simplă, onestă cale, pe care ar putea să o folosească deputații, ar fi să nu fie adoptată nicio hotărâre de către parlament timp de 90 de zile. Termenul ar fi 17 martie. De asemenea, urmărind discuțiile din spațiul public, am auzit și opțiunea autodizolvării care poate fi discutată”, a explicat Grosu.

Deputatul PAS a menționat că reprezentanții formațiunii ar putea solicita opinia Curți Constituționale privind scenariul autodizolvării parlamentului.

„Indiferent care vor fi opțiunile, noi reiterăm: țara are nevoie de un alt parlement și îndemnul nostru pentru toate fracțiunile este să ne ghidăm ca niște oameni de stat. Orice zi de întârziere în procesul de declașare al alegerilor parlamentare anticipate este în detrimentul țării”, a conchis Igor Grosu.

Reprezentanții PAS au declarat că nu vor propune un candidat la funcția de șef al guvernului.

„Nu am propus niciun candidat la funcția de premier al țării. Orice opțiune de premier se va transforma într-un guvern de salvare a „kuliokarilor” și a bandiților corupți din parlament. Va fi o conservare a situației”, au argumentat deputații.

***

Președinta țării, Maia Sandu, desfășoară pe 28 decembrie consultări cu deputații din parlamentul Republicii Moldova. Anterior, șefa statului s-a întâlnit cu trei deputați ai fracțiunii PSRM.

Șefa statului urmează să se întâlnească cu reprezentanții Platformei DA, ai PDM, ai Partidului „ȘOR” și ai grupului parlamentar Pro Moldova, după care va susține o conferință de presă.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: