PAS nu va susține inițiativa socialiștilor și comuniștilor, privind „neutralitatea permanentă” a țării
Full Article 2 minutes read

PAS nu va susține inițiativa socialiștilor și comuniștilor, privind „neutralitatea permanentă” a țării

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară, nu va susține proiectul de lege înregistrat pe 29 martie de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), cu privire la „consolidarea neutralității țării”. Informația a fost confirmată pentru NM de către Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a PAS.

„Statutul de neutralitate este deja consfințit în Constituție. Constituția prevalează în fața oricărei legi organice votate în Parlament”, a precizat reprezentanta PAS, responsabilă de relațiile cu presa.

În cadrul conferinței de presă din 29 martie, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că persoanele care argumentează că proiectul de lege este inutil, întrucât statutul de neutralitate este prevăzut de Constituție, ar fi „neprofesioniste”.

Acest proiect nu este politic, nu este geopolitic și nu este legat cu situația curentă din regiune. Statutul neutralității permanente pentru R. Moldova este o formulă de a supraviețui în lumea contemporană, care este zbuciumată deseori de conflicte. În afara acelor prevederi constituționale, această normă trebuie să devină clară și să aibă instrumente clare de realizare. (…) Constituția consfințește anumite principii obligatorii, însă ca ele să devină funcționale este nevoie de aprobat legi. Întrebări de genul: de ce e nevoie de legea propusă de opoziție, atunci când există Constituția… Această atitudine este lipsită de profesionalism și de înțelegerea subiectului”, a subliniat Batrîncea.

Pe 7 martie, în cadrul unei emisiuni televizate și președinta țării Maia Sandu a comentat inițiativa legislativă a BCS.

Nu am văzut proiectul de lege, dar se pare că autorii nu înțeleg că Constituția este mai presus de orice lege și nu are cum să prevaleze sau să schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție, nu văd rostul să vii cu legi care să completeze ce e scris acolo”, a spus președinta țării.

Menționăm că, printre prevederile proiectului de lege se numără:

– obligarea țării de a nu se implica în războaie, cu excepția cazurilor de apărare a integrității teritoriale;

– obligarea statului de a nu participa la uniuni sau alte asociații militare, de refuz la orice formă de cooperare cu acestea, de neadmitere a amplasării pe teritoriul țării a bazelor militare străine, a centrelor de instruire, de cercetare, laboratoare și alte structuri cu destinație militară;

– de a nu încheia tratate care ar favoriza pregătirea economică și politică pentru declanșarea războiului

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: