Andrei Mardari / NewsMaker

PAS nu va susține inițiativa socialiștilor și comuniștilor, privind „neutralitatea permanentă” a țării

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară, nu va susține proiectul de lege înregistrat pe 29 martie de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), cu privire la „consolidarea neutralității țării”. Informația a fost confirmată pentru NM de către Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a PAS.

„Statutul de neutralitate este deja consfințit în Constituție. Constituția prevalează în fața oricărei legi organice votate în Parlament”, a precizat reprezentanta PAS, responsabilă de relațiile cu presa.

În cadrul conferinței de presă din 29 martie, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că persoanele care argumentează că proiectul de lege este inutil, întrucât statutul de neutralitate este prevăzut de Constituție, ar fi „neprofesioniste”.

Acest proiect nu este politic, nu este geopolitic și nu este legat cu situația curentă din regiune. Statutul neutralității permanente pentru R. Moldova este o formulă de a supraviețui în lumea contemporană, care este zbuciumată deseori de conflicte. În afara acelor prevederi constituționale, această normă trebuie să devină clară și să aibă instrumente clare de realizare. (…) Constituția consfințește anumite principii obligatorii, însă ca ele să devină funcționale este nevoie de aprobat legi. Întrebări de genul: de ce e nevoie de legea propusă de opoziție, atunci când există Constituția… Această atitudine este lipsită de profesionalism și de înțelegerea subiectului”, a subliniat Batrîncea.

Pe 7 martie, în cadrul unei emisiuni televizate și președinta țării Maia Sandu a comentat inițiativa legislativă a BCS.

Nu am văzut proiectul de lege, dar se pare că autorii nu înțeleg că Constituția este mai presus de orice lege și nu are cum să prevaleze sau să schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție, nu văd rostul să vii cu legi care să completeze ce e scris acolo”, a spus președinta țării.

Menționăm că, printre prevederile proiectului de lege se numără:

– obligarea țării de a nu se implica în războaie, cu excepția cazurilor de apărare a integrității teritoriale;

– obligarea statului de a nu participa la uniuni sau alte asociații militare, de refuz la orice formă de cooperare cu acestea, de neadmitere a amplasării pe teritoriul țării a bazelor militare străine, a centrelor de instruire, de cercetare, laboratoare și alte structuri cu destinație militară;

– de a nu încheia tratate care ar favoriza pregătirea economică și politică pentru declanșarea războiului

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Igor Dodon

Dodon, Voronin, Tarlev și Vlah vor să candideze împreună la parlamentare: „Se înfăptuiește o dorință”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat pe 22 iulie, într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Astăzi, la data de 22 iulie, se înfăptuiește o dorință pe care a avut-o foarte multă lume în acești ani – consolidarea forțelor de stânga și centru stânga pentru a identifica cea mai bună cale de participare în alegerile parlamentare din toamnă. Intenția noastră sinceră este să construim un bloc patriotic. Eu sper că noi, liderii și echipele partidelor, vom reuși să găsim limbă comună, să dăm dovadă de maturitate politică și să punem mai presus de ambițiile de partid interesul național al țării”, a declarat Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că cele patru partide urmează să-și convoace organele de conducere, în vederea creării blocului electoral.

Politicianul a mai spus că formațiunile politice pledează au aceleași viziuni politice.

Noi în comun suntem stataliști, protejăm identitatea moldovenească, protejăm credința creștină, pledăm pentru neutralitate. Suntem suveraniști. În politica externă, noi dorim parteneriate echilibrate cu toate părțile și restabilirea relațiilor cu Federația Rusă. În rest toate acțiunile și orientările externe ale Republicii Moldova, trebuie reevaluate în conformitate cu interesul național al țării”, a declarat Dodon.

Totodată, liderii celor patru partide au refuzat să spună cum se va numi blocul electoral pe care vor să-l formeze sau cine vor fi candidații de pe lista acestuia. Igor Dodon a spus că vor vorbi despre aceste lucruri ulterior.

Amintim că inițiativa privind unirea partidelor pro-ruse pentru alegerile parlamentare a început să fie tot mai discutată după ce, în luna iunie, jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco, alături de fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, au lansat platforma „Pentru Moldova”. Scopul declarat al acesteia a fost aducerea formațiunilor pro-ruse împreună pentru a învinge Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate la scrutinul din toamnă. Ulterior, Igor Dodon, Irina Vlah, Vladimir Voronin și Vasile Tarlev au anunțat că sunt de acord cu faptul că opoziția ar trebui să se unească și au declarat de mai multe ori că poartă discuții despre o potențială creare a unui bloc electoral.

Totodată, reprezentanții PSRM, PCRM, PRIM și „Pentru Viitorul Moldovei” au început să fie surprinși tot mai des împreună. În pofida invaziei ruse la scară largă din Ucraina, aceștia au efectuat, de asemenea, mai multe vizite în Rusia, unde avut întrevederi cu oficiali ruși, printre care și vicepremierul Guvernului de la Moscova, Alexandr Novak.

***

Amintim că alegeri parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: