Patru preoți din Criuleni și Dubăsari au fost opriți de a oficia slujbe, pentru „nesupunere” și „părăsire samavolnică a eparhiei”
Full Article 2 minutes read

Patru preoți din Criuleni și Dubăsari au fost opriți de a oficia slujbe, pentru „nesupunere” și „părăsire samavolnică a eparhiei”

Patru preoți din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au fost opriți de a oficia slujbe bisericești de către Mitropolia Moldovei, pentru că s-ar fi alăturat Mitropoliei Basarabiei. Într-un comunicat publicat pe 23 august, Mitropolia invocă „părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova” și „nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare”, dar și „încălcarea jurământului depus la hirotonie”.

Prot. mitr. Teodor Pelin, protopop al bisericilor din r. Criuleni și Dubăsari și paroh al bisericii „Sf. Arh. Mihail” din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni este eliberat din funcțiile de:

• Protopop al bisericilor din r. Criuleni și Dubăsari.
• Preot militar al Inspectoratului de Poliție de Criuleni și Dubăsari.
• Paroh al bisericii „Sf. Arh. Mihail” din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni.
și oprit de a oficia cele sfinte.

– Prot. mitr. Vasile Enachi, paroh al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Ișnovăț, r. Criuleni;
– Prot. mitr. Ioan Gangan, paroh al bisericii „Sf. Irh. Spiridon” din s. Miclești, r. Criuleni;
– Prot. mitr. Ioan Solonaru, paroh al bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena” din s. Cimișeni, r. Criuleni – eliberat din funcția de paroh al bisericii păstorite și oprit de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 August 2023, „până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

O decizie definitivă cu referință la acțiunile anticanonice întreprinse de Sfințile Voastre va fi adoptată de către Sinodul BOM.

Mitropolia Basarabiei nu a comentat deocamdată cele întâmplate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: