„Pensii corecte pentru toți”? Deputații din blocul ACUM propun ca judecătorii să se pensioneze la 63 de ani, nu la 50
Full Article 3 minutes read

„Pensii corecte pentru toți”? Deputații din blocul ACUM propun ca judecătorii să se pensioneze la 63 de ani, nu la 50

Judecătorii ar putea fi obligați prin lege să se pensioneze la 63 de ani, nu la 50 ca în prezent. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată astăzi, 25 noiembrie, de către deputații din blocul ACUM, Dan Perciun și Mihai Popșoi. Mai mult, aleșii poporului propun instituirea unui plafon al mărimii pensiilor pentru limita de vârstă de cel mult cinci salarii medii pe economie.

„Vrem să instituim un plafon al mărimii pensiilor pentru limita de vârstă de cel mult 5 salarii medii pe economie. În 2019, salariu mediu pe economie constituie 6975 lei, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi stabilite pensii mai mari de 34 875 mii de lei. Considerăm că acest plafon este necesar pentru a echilibra sistemul de pensii”, a explicat Dan Perciun.

În prezent, unele persoane din Republica Moldova beneficiază de pensii de zeci de mii de lei şi chiar de peste 100.000 de lei. Cea mai mare pensie din Republica Moldova constituie 224 197 de lei și 15 bani.

Cea de-a doua inițiativă ține de pensia judecătorilor. Deputatul Dan Perciun susține că condițiile de pensionare ale acestora trebuie apropiate de cele ale funcționarilor publici. Astfel, proiectul de lege prevede ca judecătorii să se pensioneze la vârsta de 63 de ani și nu la 50, ca în prezent.

De asemenea, Perciun propune ca judecătorii să se poată pensiona după 20 de ani de activitate în această funcție și nu după 12 ani și jumătate, cum prevede legea în prezent. Potrivit acestuia, condițiile de pensionare a judecătorilor nu s-au schimbat din 1995.

„Sunt câteva carențe majore în sistemul de pensii pe care noi încercăm să le redresăm cu acest pachet legislativ „Pensii corecte pentru toți” și anume să aducem mai multă echitate în sistemul de pensii”, a precizat Mihai Popșoi.

Totuşi, vârsta de pensionare se propune a creşte gradual, în fiecare an, până la 63 de ani în 2028.

În 2016 au fost adoptate unele modificări cu privire la pensiile judecătorilor. Legea prevedea majorarea vârstei de pensionare cu șase luni, iar pensiile să nu fie calculate în mărime de 55-80% din salariul judecătorilui în funcție, ci în condiții generale. Un an mai târziu ,însă, Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre prin care a declarant neconstituțională această prevedere.

Inițiativele legislative urmează să fie dezbătute în parlamentul Republicii Moldova, după care să fie sau nu votate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: