Pentru prima oară în ultimii 18 ani, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie. Explicația guvernului
Full Article 3 minutes read

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie. Explicația guvernului

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, în Republica Moldova, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie. Informația a fost cofirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pe 3 martie. Potrivit acestora, indexarea nu este justificată, întrucât în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În același timp, toți pensionarii a căror pensie este mai mică de 4 mii de lei, vor primi din 1 aprilie o sumă unică în mărime de 1000 de lei.

Reprezentanții MSMPS au amintit că, din 2020, pensiile sunt indexate de două ori pe an – pe 1 aprilie și 1 octombrie.

„La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs. Coeficientul indexării este calculat de guvern, pe baza datelor Biroului Național de Statistică”, se arată în răspunsul instituției.

Potrivit informațiilor BNS, nivelul inflației, înregistrat în cea de-a doua jumătate a anului 2020 (din iulie până în decembrie 2020) a constituit (-0,68%) (deflație).

„Ținând cont de coeficientul negativ al inflației, nu există motive pentru calcularea coeficientului indexării”, au menționat reprezentanții MSMPS. Aceștia au adăugat că, din motivul că guvernul interimar deține compentențe limitate, nu este posibilă „adoptarea unor măsuri legislative, care ar schimba mecanismul indexării”.

În același timp, MSMPS a precizat că din 1 aprilie 2021, persoanele care au pensii mai mici de 4 mii de lei, vor beneficia de o plată unică în mărime de 1000 de lei.

Potrivit estimărilor, de această sumă vor beneficia peste 690 de mii de oameni. Banii în acest scop au fost prevăzuți în bugetul pentru anul curent.

Amintim că deputații Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă privind sistemul public de pensii, astfel încât guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%.

„Prin urmare, în cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate,” a menționat Năstase.

Totodată, potrivit liderului platformei DA, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei.

 

  • 145
  •  
  •  
  •  
  • 18
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: