UPDATE Percheziții la Primăria Trușeni. Primarul, foști, dar și actuali funcționari sunt bănuiți de preluarea abuzivă a unor proprietăți
Full Article 3 minutes read

UPDATE Percheziții la Primăria Trușeni. Primarul, foști, dar și actuali funcționari sunt bănuiți de preluarea abuzivă a unor proprietăți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au inițiat, pe 14 septembrie, percheziții în cadrul Primăriei Trușeni. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Angela Starinschi.

„Au loc percheziții la Primăria Trușeni. Sunt documentați primarul și alți actuali și foști funcționari ai Primăriei. Aceștia sunt bănuiți de acte de corupție și preluări abuzive de proprietăți din raza comunei Trușeni și a capitalei”, a precizat Starinschi.

UPDATE (12:30) CNA a publicat detalii despre percheziții. Astfel, primarul comunei Truşeni, arhitectul-şef, fostul şef al întreprinderii municipale a primăriei şi un agent economic sunt cercetaţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul mai multor dosare de corupţie. Aceştia au intrat în vizor, după ce a fost documentat un caz de pretindere de mită din partea funcţionarilor primăriei pentru eliberarea unor acte permisive pentru legalizarea unui imobil. 

În fapt, cercetările ofiţerilor CNA şi ale procurorilor au identificat multiple cazuri de pretindere de mijloace financiare de la agenţi economici şi persoane fizice în schimbul eliberării certificatelor de urbanism pentru construcţie şi a altor documente pentru legalizarea unor imobile sau terenuri. Sumele pretinse de grupul de funcţionari variau între 500 şi 1000 de euro, dar au fost documentate şi cazuri în care au fost pretinse şi bunuri materiale (terenuri) în schimbul eliberării unor acte permisive.

Totodată, în cadrul ivestigaţiilor şi acţiunilor de urmărire penală, a fost documentată şi tentativa de preluare abuzivă a unor proprietăţi, care aparţineau unei locuitoare, în vârstă de 73 de ani, a comunei Truşeni. Astfel, au fost obţinute imagini video din biroul de serviciu al primarului de Truşeni, unde au avut loc discuţii dintre edil şi complicii săi privind planul de deposedare de avere a unei femei singure. Potrivit rolurilor împărţite între complici, aceştia urmau să obţină încrederea pensionarei, prin oferirea unor atenţii,  pentru a putea intra în posesia actelor originale de proprietate asupra casei de locuit din Truşeni, a unor terenuri, dar şi a unui apartament din capitală. De asemenea, din discuţiile purtate, banii pe care i-ar fi obţinut după vânzarea proprietăţilor menţionate, urmau a fi împărţiţi între membrii grupului.

Pe numele primarului, arhitectului-şef, fostului şef al întreprinderii municipale şi a unui agent economic au fost deschise dosare penale pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Aceştia au fost reţinuţi şi escortaţi la CNA pentru audieri. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: