«Pervîi kanal» preluat de Accent. Principalul post de televiziune rus din Moldova a revenit socialiștilor
Full Article 6 minutes read

«Pervîi kanal» preluat de Accent. Principalul post de televiziune rus din Moldova a revenit socialiștilor

Programele postului de televiziune «Pervîi kanal» din Federația Rusă vor fi retransmise în Moldova de Accent TV, afiliat socialiștilor. Totodată, acest post și-a schimbat și denumirea și acum se va numi «Primul în Moldova». Conform informațiilor Accent TV, postul tv reînnoit va fi lansat până la sfârșitul acestui an, iar de la 1 noiembrie, Prime, care este afiliată lui Vladimir Plahotniuc, va înceta retransmiterea programelor «Pervîi kanal». Experții vorbesc despre transformarea pieței tv din Moldova, inclusiv a celei de publicitate.

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat, în cadrul ședinței din 21 octombrie, redenumirea postului de televiziune Accent TV în «Primul în Moldova», precum și noua grilă de emisiuni a acestuia. «Primul în Moldova» va difuza programele postului «Pervîi kanal» din Federația Rusă. Stanislav Vîjga, directorul general al Accent TV, a menționat, la ședința CA, că «Telesistem» (compania care deține postul de televiziune Accent TV) a încheiat un contract de retransmitere cu televiziunea rusă «Pervîi kanal» începând cu 15 octombrie.

Accent TV aparține lui Vadim Ciubara, care este considerat apropiat președintelui Igor Dodon și socialiștilor. Intenția Accent TV de a obține licența și de a transmite programele postului «Pervîi kanal» din Federația Rusă a devenit cunoscută în vara acestui an, când reprezentanții acestui post s-au adresat către CA. Însă atunci, ei nu au prezentat contractul cu «Pervîi kanal». Până la aceasta, programele postului «Pervîi kanal» în Moldova erau difuzate de Prime, televiziune care aparține fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Corneliu Mihalache, membru al CA, s-a interesat, la ședința consiliului, dacă nu va fi o problemă faptul că în prezent, programele «Pervîi kanal» sunt retransmise de Prime. Însă membrii Consiliului Audiovizualului au decis că nu vor fi probleme, întrucât niciun post de televiziune nu are contract «exclusiv» cu «Pervîi kanal» din Federația Rusă. La rândul său, Vîjga a menționat că, potrivit informațiilor de care dispune, din luna noiembrie curent, «Pervîi kanal» va înceta să mai lucreze cu Prime.

Solicitat de NM, Vîjga a refuzat să dezvăluie data concretă a lansării «Primului în Moldova». «Va fi anul acesta, în timpul cel mai apropiat», a spus el.

El a refuzat să spună și ce programe ale «Pervîi kanal» urmează să retransmită Accent TV după renovare, menționând doar că «Primul în Moldova» va prelua de la «Pervîi kanal» «programele cu cel mai mare rating, cu respectarea deplină a cerințelor [cu privire la cota obligatorie a produsului autohton]». Vîjga a mai comunicat că în locul programelor difuzate acum de Accent TV vor fi lansate altele noi, dar a refuzat să ofere detalii despre acestea.

La ședința Consiliului Audiovizualului, Vîjga a fost întrebat, în ce mod «Primul în Moldova» va respecta prevederile legale cu privire la produsele televizate autohtone și cele europene, în condițiile în care retransmite programele «Pervîi kanal» din Federația Rusă (conform legislației, o jumătate din conținutul achiziționat de postul de televiziune trebuie să provină din țările UE sau din statele terțe participante la Convenția Europeană privirind televiziunea transfrontalieră, iar Rusia nu a semnat acest document). Vîjga a răspuns că postul tv negociază în acest sens cu agenți din țările respective. «Statutul [postului «Pervîi kanal»] prevede și difuzarea în Moldova a premierelor filmelor.  Noi avem contractori foarte puternici din Ungaria, Germania, Franța», a spus Vîjga.

Vara, când a apărut informația despre intenția Accent TV de a retransmite «Pervîi kanal», interlocutorii NM de pe piața media susțineau că o problemă ar putea fi faptul că Accent TV nu are licență de emisie prin eter, televiziunea emite doar în rețelele prin cablu.

Comentând acest fapt, Vîjga a spus pentru NM că emisia prin eter este o cerință obligatorie a postului «Pervîi kanal» față de partenerii săi. În acest context, Vîjga a subliniat că «Primul în Moldova» s-a inclus în multiplexul digital, iar lipsa difuzării în format analogic, potrivit lui, «înseamnă detalii tehnice care se rezolvă».

Cei de la Prime nu au răspuns la demersul în scris al NM. La numărul de telefon al acestei televiziuni, indicat pe site-ul CA, au comunicat pentru NewsMaker că Lilian Buștiuc va lua legătura cu reporterul NM. La momentul publicării acestui articol, el nu a mai sunat și nici nu a răspuns la apelurile NM. Mai târziu, Buștiuc a răspuns la un mesaj SMS că întrebarea trebuie adresată altcuiva, pentru că el nu este purtătorul de cuvânt al televiziunii. Și a propus să luăm legătura cu conducerea Prime, care, la fel, nu a răspuns la rugămintea de a oferi un comentariu.

Cei din serviciul de presă al «Первый канал. Всемирная сеть» («Pervîi kanal. Rețea mondială») au refuzat să ofere comentarii, rugând NM să expedieze un demers în scris. La momentul publicării prezentului articol, NM nu a primit răspuns la acest demers.

Menționăm că, astfel, portofoliul socialiștilor va conține trei posturi de televiziune, care vor retransmite programele posturilor tv din Federația Rusă. Pe lângă «Pervîi kanal», socialiștilor le aparțin «NTV-Moldova» și Exclusive TV (retransmite TNT). Ultimele două posturi aparțin socialistului Corneliu Furculiță. La fel, lui Furculiță îi aparține Exclusive Sales House, care vinde publicitate pentru cele trei posturi tv ale socialiștilor.

De asemenea, socialiștilor le mai sunt afiliate ziarele «Argumentî i faktî» și «Komsomoliskaia pravda v Moldove», precum și portalul actualitati.md.

Menționăm că în ultimii ani, Prime a fost cel mai popular post de televiziune din Moldova și unul dinre cele mai populare în Chișinău. Se bucurau de popularitate atât știrile locale, cât și show-urile rusești «Pusti govoreat» și «Pole ciudes».

Experții susțin că după transformarea Accent TV în «Primul în Moldova», ratingul postului va crește, dar le este greu să presupună, cu cât. Galina Zablovschi, directorul executiv al Asociației Agențiilor de Publicitate din Moldova, este sigură că va avea loc o redistribuire a telespectatorilor, însă, potrivit ei, nivelul acesteia depinde de mai mulți factori care deocamdată sunt necunoscuți. «Apare întrebarea: ce va fi mai departe pe Prime? Există informații precum că ei pregătesc proiecte noi [care ar putea deveni populare]. Însă și noua situație de la Accent TV nu poate să nu favorizeze o creștere, pentru că va avea content rusesc, familiar auditoriului din Moldova, în special pentru cel în vârstă», a menționat expertul. Ea a mai adăugat că ratingul va depinde și de acoperirea pe care o va avea Accent TV.

Și Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, presupune că nu doar telespectatorii Prime vor migra spre Accent TV, dar și publicitatea. «În esență, are loc împărțirea pieței, inclusiv a celei de publicitate. Acum, casele de vânzări ale socialiștilor [Exclusive Sales House] sunt în proces de activizare, fluxurile de bani din publicitate s-au pornit în altă parte, iar CA nu ține cont de aceasta atunci când eliberează licență»,a menționat Macovei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: