Peste 100.000 de volume de cărți, donate de Guvernul României, vor ajunge în mai mult de 300 de biblioteci din Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Peste 100.000 de volume de cărți, donate de Guvernul României, vor ajunge în mai mult de 300 de biblioteci din Republica Moldova

De Ziua Limbii Române, peste 100.000 de volume de cărți, donate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, vor ajunge în mai mult de 300 de biblioteci din Republica Moldova, a anunțat Adrian Dupu, secretarul de stat al departamentului.

În Chișinău, oficialul român a depus flori la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor, subliniind că această sărbătoare are o semnificație deosebită în Republica Moldova.

Și în acest an, am ales să marchez Ziua Limbii Române la Chișinău din respect pentru cei de aici care, de-a lungul timpul au suferit, au fost deportați sau chiar au murit pentru limba română.

31 august 1989 a însemnat un pas important pentru desprinderea de trecutul sovietic și revenirea limbii române acasă, în Basarabia. Nu am putea probabil să vorbim astăzi de un parcurs european al Republicii Moldova fără acel 31 august”, se arată în mesajul lui Dupu.

Ziua Limbii Române este marcată atât în Republica Moldova, cât și în România, subliniind legătura culturală între cele două națiuni. Instituită în 1990 în Moldova și în 2011 în România, sărbătoarea reunește anual iubitorii limbii române. Anul acesta, la evenimentul de la Chișinău, este așteptat președintele României, Klaus Iohannis, prezența sa fiind un gest simbolic ce consolidează legăturile dintre cele două maluri ale Prutului. Detalii AICI.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, în decembrie 2013, că textul Declarației de Independență, care susține că limba de stat este româna, are întâietate față de Constituție și se integrează Legei Supreme. Zece ani mai târziu, deputații PAS, bazându-se pe această hotărâre, au reușit să modifice articolul 13 din Constituție. Parlamentarii au aprobat un proiect de lege ce înlocuiește termenii „limbă moldovenească,” „limbă maternă,” „limbă de stat” și „limba noastră” din toate actele legislative în vigoare cu sintagma „limba română.”

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: