Peste 800 de percheziții, fiind utilizați și agenți sub acoperire. Procurorul general, detalii despre investigația privind frauda electorală
Full Article 3 minutes read

Peste 800 de percheziții, fiind utilizați și agenți sub acoperire. Procurorul general, detalii despre investigația privind frauda electorală

Schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Informația a fost comunicată pe 28 octombrie de procurorul general Ion Munteanu. El a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.

În timpul unor declarații de presă din data de 28 octombrie, Munteanu s-a referit la fenomenul corupției electorale și finanțarea ilegală a partidelor politice.

Procurorul general a spus că schema care a asigurat deschiderea pentru cetățenii Republicii Moldova a conturilor bancare „a fost elaborată în exteriorul țării și anume de serviciile speciale rusești”.

„Una din tacticile dezvoltate de arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”, a adăugat Munteanu.

El a mai spus că „pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene criminale, organele de urmărire penală și de investigație au desfășurat în coordonare și sub conducerea procurorilor zeci de măsuri speciale de investigație, începând cu interceptări telefonice, înregistrări audio și video, urmăriri vizuale dar și utilizarea agenților sub acoperire”.

Potrivit lui Munteanu, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane. În privința a peste 35 de persoane a fost atribuit statutul de învinuit. Totodată, oamenii legii au ridicat și sechestrat în lei echivalentul a peste 50 de milioane.

***

Amintim că, în septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Oamenii legii au stabilit că, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: