„Peste noapte avem mai mulți experți în recensământ”. Recean a chemat cetățenii să răspundă la întrebările „bine formulate”
Full Article 3 minutes read

„Peste noapte avem mai mulți experți în recensământ”. Recean a chemat cetățenii să răspundă la întrebările „bine formulate”

Premierul Dorin Recean a declarat la ședința Guvernului că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă. Precizările au fost făcute, a menționat Recean, în contextul declarațiilor unor politicieni „care s-au făcut experți în recensământ” și care „se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările” chestionarului. 

„Am observat că peste noapte avem mai mulți experți în recensământ. Se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările. Eu vreau să reamintesc tuturor că recensământul este un exercițiu foarte important. Asupra lui, asupra organizării, asupra întrebărilor s-a lucrat foarte mult și eu vreau să chem pe toți inclusiv politicienii care s-au făcut experți în recensământ să aibă o atitudine responsabilă, să primească recenzorii și să răspundă și ei la acele întrebări care au fost bine formulate”, a comunicat Recean la ședința Guvernului din data de 10 aprilie, fără a comunica la cine s-a referit.

Potrivit oficialului, întrebările de la recensământ „vor răspunde exact necesităților care sunt”. „Pentru ca noi să putem pune la dispoziția și autorităților dar și a mediului de afaceri datele care sunt necesare”, a continuat premierul.

Menționăm, pe 8 aprilie, fostul premierul Ion Chicu a cerut autorităților „să vină urgent cu explicații, privind sensul și relevanța unor întrebări incluse în chestionar”. „Altfel, obiectivitatea răspunsurilor date de cetățeni, iar cu ea și rostul recensământului, va tinde spre zero…”, a scris el pe rețelele de socializare.

Cum arată cele trei chestionare de recensământ:

Amintim, pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: