Recensământ cu amenzi pentru cei care refuză să participe. Șeful Biroului Național de Statistică explică procedura
Full Article 2 minutes read

Recensământ cu amenzi pentru cei care refuză să participe. Șeful Biroului Național de Statistică explică procedura

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova riscă amenzi de până la 2500 de lei. Declarația a fost făcută de șeful Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, marți, 6 februarie. Potrivit lui, amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”.

„Obligativitatea de a participa la recensământ este una naturală, ea a fost și până în prezent. În fond, nu putem vorbi despre date fiabile și calitative, dacă nu participă toată populația. (…) De aceea cadrul legal prevede această obligativitate. (…) Amenzile vor fi aplicate în cazuri excepționale, dacă nicio modalitate de a convinge persoana să participe nu a fost cu răspuns”, a declarat Oleg Cara.

Potrivit șefului BNS, în total, 4500 de recenzori vor colecta date de la moldoveni. Dacă membrii gospodăriei vor lipsi de acasă, recenzorul va fi obligat să se întoarcă, din nou, de cel puțin cinci ori, pentru a colecta datele conform chestionarelor, a mai explicat Cara.

De menționat că articolul 330 din Codul Contravențional, prevede că refuzul oferirii de către respondenți a datelor pentru scopuri statistice sau prezentarea unor date eronate, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale, echivalentul a 1000 și, respectiv, 2500 de lei, aplicată persoanei fizice.

Persoanele cu funcție de răspundere riscă, în același timp, o amendă de la 30 la 60 de unități convenționale, adică echivalentul a 1500 și, respectiv – 3000 de lei, iar cele juridice: amendă de la 50 la 80 de unități convenționale (2.500 – 4000 lei).

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova din acest an va începe pe data de 8 aprilie și se va desfășura până în luna iulie. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: