Piața rusească nu-i mai interesează pe producătorii moldoveni? Exporturile în Rusia au scăzut cu peste 30% timp de un an
Full Article 1 minutes read

Piața rusească nu-i mai interesează pe producătorii moldoveni? Exporturile în Rusia au scăzut cu peste 30% timp de un an

Exportul produselor moldovenești spre Federația Rusă a înregistrat o scădere cu 31%. O spune ministrul Economiei Dumitru Alaiba. Totodată, vicepremierul a informat că la ziua de astăzi Uniunea Europeană este cea mai mare piață de desfaceri.

În 2022, produse moldovenești în valoare de peste 2,54 miliarde de dolari au fost exportate în UE.  Valoarea exporturilor către destinațiile europene a crescut cu 32% față de anul anterior.

„În ultimii 15 ani economia Republicii Moldova a cunoscut o reorientare drastică”, a scris Dumitru Alaiba.

Potrivit datelor oficiale, prezentate de Biroul Național de Statistică, România este prima în topul statelor care cumpără cele mai multe produse moldovenești – 28,6%. Ministrul Agriculturii spunea că România rămâne principalul partener comercial al țării, mai ales după războiul din Ucraina când cifra exporturilor pe piața CSI s-a prăbușit.

Amintim că Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a informat că Republica Moldova va demara procesul de denunțare a câtorva acorduri semnate în cadrul CSI. Vicepremierul susține că se renunță doar la înțelegirile, care sunt incompatibile cu angajamentele noastre asumate pentru aderarea la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: