Platon, cercetat penal, confirmă că va conduce un partid: Poate vom prelua unul deja existent, am mai multe propuneri
Full Article 3 minutes read

Platon, cercetat penal, confirmă că va conduce un partid: Poate vom prelua unul deja existent, am mai multe propuneri

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal, planifică să se implice în politica din Republica Moldova. Fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent. Noi analizăm câteva variante, a menționat Platon pentru Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, el a spus că nu intenționează să revină în țară. 

„Îmi voi face un partid, voi intra în politică”, a spus Platon jurnaliștilor. Cei din urmă l-au apelat pentru o reacție, după ce o activistă le-a spus că datele unor pensionari urmează să fie utilizate pentru înregistrarea și lansarea unui partid controlat de Platon.

Platon a negat faptul că ar urma să utilizeze datele în acest scop și a admis că intenționează să se implice în politica din Republica Moldova. Cu toate acestea, el a spus că nu intenționează să revină în țară.

„Eu nu pot să vin în Moldova, atât timp cât președintele țării la toate televiziunile, la toate ecranele, țipă că eu trebuie să fiu arestat, pus la închisoare, că sunt criminal, că sunt un pericol pentru securitatea națională. Reieșind din ceea ce se întâmplă azi în Republica Moldova noi analizăm câteva variante, inclusiv de rezervă, înțelegeți? Poate că noi vom avea deja un partid deja existent. Și asta se discută, ca să luăm unul deja existent. Noi avem câteva propuneri, ca să conduc câteva partide existente”, a comunicat Platon.

Întrebat dacă își va „cumpăra un partid”, Platon a răspuns: „Nu „cumpărați”, dar să conduc. Sunt două lucruri diferite. Eu nu cumpăr partide”.

***

Amintim că tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

De menționat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.

Precizăm că, pe 14 iunie 2023, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu Veaceslav Platon, în care acesta s-ar afla într-un metrou din Londra, capitala britanică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: