Platon, pus sub învinuire într-o nouă cauză penală, cu prejudicii de 20 mln lei. Procurorii cer arestarea sa
Full Article 3 minutes read

Platon, pus sub învinuire într-o nouă cauză penală, cu prejudicii de 20 mln lei. Procurorii cer arestarea sa

Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire într-o nouă cauză penală. Potrivit Procuraturii Anticorupție, acesta ar fi condus și organizat un grup care a prejudiciat Asociația Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule cu aproape 20 mln lei. Procuratura Anticorupție a anunțat pe 3 decembrie că a solicitat arestarea lui Platon pentru 30 de zile.

„Menționăm că toate capetele de învinuire incriminate cetățeanului Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator. Prin urmare, pe 2 decembrie 2021, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința lui Veaceslav Platon”, se arată în declarația Procuraturii.

Platon este vizat pe 3 capete de acuzare:

– 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);

– 196 alin. (4) din Codul penal (Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);

– art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).

Procurorii susțin că s-a comis abuz de serviciu de către ex-factorii de decizie ai Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (AO„BNAA”), pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor de garanție ale biroului, urmată de dobândirea ilicită prin escrocherie a bunurilor Asociației. În spate ar fi un grup criminal organizat, care a produs daune materiale în proporții deosebit de mari proprietarului AO ”BNAA”.

Oamenii legii au constatat că, în perioada 2014-2015, a fost organizat un grup criminal, care era condus de Veaceslav Platon. Prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA și BC ”Moldindconbank” SA. În acest mod, s-au produs biroului daune materiale, în sumă totală de 19 556 095 lei.

Ulterior, în rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parțial prejudiciul material cauzat, în sumă de circa 6 milioane lei. La demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa 8 milioane lei.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova acum câteva luni, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: