Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, pus sub învinuire într-o nouă cauză penală, cu prejudicii de 20 mln lei. Procurorii cer arestarea sa

Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire într-o nouă cauză penală. Potrivit Procuraturii Anticorupție, acesta ar fi condus și organizat un grup care a prejudiciat Asociația Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule cu aproape 20 mln lei. Procuratura Anticorupție a anunțat pe 3 decembrie că a solicitat arestarea lui Platon pentru 30 de zile.

„Menționăm că toate capetele de învinuire incriminate cetățeanului Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator. Prin urmare, pe 2 decembrie 2021, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința lui Veaceslav Platon”, se arată în declarația Procuraturii.

Platon este vizat pe 3 capete de acuzare:

– 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);

– 196 alin. (4) din Codul penal (Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);

– art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).

Procurorii susțin că s-a comis abuz de serviciu de către ex-factorii de decizie ai Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (AO„BNAA”), pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor de garanție ale biroului, urmată de dobândirea ilicită prin escrocherie a bunurilor Asociației. În spate ar fi un grup criminal organizat, care a produs daune materiale în proporții deosebit de mari proprietarului AO ”BNAA”.

Oamenii legii au constatat că, în perioada 2014-2015, a fost organizat un grup criminal, care era condus de Veaceslav Platon. Prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA și BC ”Moldindconbank” SA. În acest mod, s-au produs biroului daune materiale, în sumă totală de 19 556 095 lei.

Ulterior, în rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parțial prejudiciul material cauzat, în sumă de circa 6 milioane lei. La demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa 8 milioane lei.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova acum câteva luni, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: