Ploile și vântul a făcut ravagii: acoperiș smuls la Soroca și peste 600 hectare de terenuri agricole și livezi – distruse
Full Article 2 minutes read

Ploile și vântul a făcut ravagii: acoperiș smuls la Soroca și peste 600 hectare de terenuri agricole și livezi – distruse

Vântul puternic și ploile cu grindină au lăsat un centru de plasament din raionul Soroca cu acoperișul deteriorat. Circa 204 foi de ardezie au fost smulse. Tot în raionul Soroca, aproape 300 hectare de porumb au fost distruse. Au fost afectate mai multe hectare de terenuri agricole și livezi la Edineț, Ungheni, Nisporeni și Strășeni. Datele au fost comunicate pe 11 iunie de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 

Inspectoratul a raportat că ploile și vântul puternic, din data de 8 iunie, au provocat pagube în raioanele țării. Potrivit instituției, în raioanele Soroca, Edineț, Ungheni, Nisporeni și Strășeni au fost afectate mai multe hectare de terenuri agricole și livezi.

În raionul Ungheni, satul Măcărești în urma ploilor torențiale cu grindină, au fost afectate circa 11 hectare de viță-de-vie, 12 hectare de floarea soarelui, 10 hectare de porumb și 20 hectare de grâu. Precipitațiile cu grindină și vânt puternic au distrus circa 280 hectare de porumb în raionul Soroca. Tot aici, precipitațiile au afectat 43 hectare de livezi, circa 130 hectare de floarea soarelui, precum și circa 80 hectare de terenuri agricole cu semănături”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Rafalele de vânt puternic au deteriorat acoperișul Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din satul Bădiceni, raionul Soroca.

Aici, vântul a smuls și a deteriorat circa 204 foi de ardezie, 160 m2 lambriu din lemn și 2 m3 cherestea”, au menționat reprezentanții instituției.

Iar în raionul Nisporeni, în localitățile Bărboieni și Soltănești, ploile torențiale cu grindină au nimicit 24 hectare de livezi și 26 hectare de viță-de-vie.

Comisiile pentru situații excepționale raionale lucrează în raioanele unde au fost înregistrate prejudicii pentru evaluarea pagubelor materiale”, a evidențiat Inspectoratul.

Menționăm, în ultima perioadă, Republica Moldova se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Ultima avertizare a fost emisă de meteorologi pe 10 iunie și este valabilă inclusiv pe 11 iunie. Au fost prognozate ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice și grindină și intensificări ale vântului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: