„Poate ar fi trebuit să fiu mai fermă, de la început, pe reforma justiției”. Maia Sandu, întrebată pe final de mandat dacă are regrete
Full Article 4 minutes read

„Poate ar fi trebuit să fiu mai fermă, de la început, pe reforma justiției”. Maia Sandu, întrebată pe final de mandat dacă are regrete

Maia Sandu, aflată aproape de final de mandat prezidențial, susține că nu are regrete cu privire la activitatea sa din ultimii 4 ani. Totuși, a adăugat Sandu, poate că ar fi trebuit mai multă fermitate de la început pe reforma justiției. „Poate eu ar fi trebuit să fiu mai fermă, poate am avut prea mare încredere că sistemul vrea să se reformeze și că o să pornească lucrurile din interior”, a recunoscut Sandu. În același timp, a adăugat candidata desemnată de PAS la alegerile prezidențiale din toamnă, „e o reformă complicată, dar calea pe care mergem oricum este singura cale corectă”. 

La emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, Maia Sandu a fost întrebată care este cel mai mare regret cu privire la mandatul prezidențial.

„Nu pot să spun că am regrete, am muncit în fiecare zi cu dăruire și cu responsabilitate. Bineînțeles că mi-aș fi dorit să reușim mai multe pentru că am muncit mult. De exemplu, dacă nu existau aceste crize ar fi fost alte standarde de viață, dacă nu exista această creștere foarte mare a prețurilor la resursele energetice și la alte produse. (…) Nu au fost crize pe care noi am fi putut să le evităm pentru că au fost de origine externă și, evident, că toate aceste lucruri au redus din efectele măsurilor pe care le-am întreprins noi. Poate că ar fi trebuit să fim mai fermi de la început, poate eu ar fi trebuit să fiu mai fermă de la început pe reforma justiției. Poate am avut prea mare încredere că sistemul vrea să se reformeze și că o să pornească, la un moment, lucrurile din interior. Lucrurile n-au mai pornit din interior, oricum îmi pun speranța că o dată curățat sistemul vom vedea mai mult curaj din partea sistemului și mai multă inițiativă”, a răspuns Sandu.

Șefa statului a fost întrebată ce a împiedicat-o în acești patru ani ca să aibă succese în lupta împotriva corupției. În acest sens, prezentatoarea TV a adăugat că numele Maia Sandu este „legat de două lucruri „lupta împotriva corupției” și „integrarea europeană””.

„Da, este adevărat că lucrurile nu s-au întâmplat suficient de repede și suficient de bine. Este o situație pe care o recunoaștem. S-a întâmplat asta nu pentru că noi nu ne-am dorit. (…) Trebuie să finalizăm acest proces de curățare a sistemului. (…) Am sperat, la fel ca cetățenii, că o să putem face mai repede lucrurile, dar calea pe care mergem acum este o cale corectă. Am reușit să curățăm o parte din sistem, trebuie să continuăm, următoarele nu știu 6 luni-12 luni până se finalizează curățenia în sistem și iată atunci când  se va finaliza vom avea certitudinea că hoții nu vor mai putea face târg cu un judecător sau altul, că judecătorii nu vor mai lua mită. (…) E o reformă complicată, e mai complicată decât am crezut eu, decât au crezut colegii noștri, dar calea pe care mergem oricum este singura cale corectă”, a menționat Sandu.

***

Maia Sandu a fost aleasă prima femeie președintă a Republicii Moldova pe 15 noiembrie 2020, câștigând alegerile cu un scor de 57,75%, conform Comisiei Electorale Centrale. Înfrânt în turul doi a fost Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, care a obținut 42,25%.

Sandu a fost învestită în funcția de președintă a Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020. La trei ani de când a devenit președintă a anunțat că va candida pentru un nou mandat.

Menționăm, alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: