Podoleak a spus când Zelenski va merge la negocieri cu Putin
Full Article 3 minutes read

Podoleak a spus când Zelenski va merge la negocieri cu Putin

Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoleak, a spus că președintele ucrainean se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin după ce Ucraina va câștiga bătălii mari, inclusiv în Donbas, relatează Ukrainskaya Pravda.

„Spunând doar că într-o săptămână-două ne vom întâlni la nivel de președinți… Nu. Se va întâmpla în felul următor. Ucraina este deja pregătită pentru bătălii mari, Ucraina trebuie să câștige aceste bătălii, inclusiv în Donbas, după care Ucraina va obține o poziție de negociere mai substanțială, cu care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Aceasta s-ar putea întâmpla peste două săptămâni, ar putea trei”, a spus Podoleak.

Consilierul lui Zelenski a mai declarat că Rusia nu a înțeles încă pe deplin „că trebuie să vorbească cu Ucraina cel puțin pe picior de egalitate și cel mult – să audă Ucraina”.

„Cred că vor înțelege aceasta în următoarea săptămână sau două, în timp ce va avea loc această mare bătălie în Donbas. Rusia vrea să câștige acolo un fel de victorie situațională. Nu o va obține desigur, dar vrea să ne provoace un fel de înfrângere. După aceea, vom putea trece cu adevărat la negocieri pas cu pas, din care vom ieși cu o formulă de securitate pentru Ucraina”, a menționat Podoleak.

Consilierul lui Zelenski a spus că Ucraina va face totul pentru a obține anumite garanții de securitate – „pentru a ne închide definitiv granițele de ambițiile imperiale ale unor țări precum Federația Rusă. Președintele va merge la negocieri când vom avea poziții absolut clare în acest sens”, a conchis consilierul.

***

Anterior, Zelenski a declarat că în negocierile cu Vladimir Putin, poziția Ucrainei ar trebui să fie mai puternică decât cea a Rusiei. Zelenski a spus că „cea mai ușoară” poziție este să spui că nu sunt necesare negocieri cu Putin: „Credem că acesta este un genocid, că toți ar trebui să fie pedepsiți pentru asta. Cu toate acestea, trebuie să se găsească oportunități de întâlnire. La întrevedere trebuie găsită o soluție pentru a ieși din această situație, plus la toate, fără a pierde teritorii”.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, în martie relata că Putin în timpul discuțiilor telefonice cu președintele Turciei a spus că nu este împotriva unei întâlniri cu Zelenski.

„Am spus în repetate rânduri că nimeni nu exclude posibilitatea unei întâlniri între Vladimir Putin și președintele Zelenski. Dar noi trebuie să înțelegem care ar trebui să fie rezultatul acestei întâlniri și ce se va discuta la ea”, a spus Peskov.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: