„Politicienii iresponsabili încearcă să manipuleze cu memoria colectivă”. Mesajul Maiei Sandu de 9 mai (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Politicienii iresponsabili încearcă să manipuleze cu memoria colectivă”. Mesajul Maiei Sandu de 9 mai (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu a înregistrat un mesaj video cu ocazia zilei de 9 mai. Aceasta a vorbit despre pace, dar și despre „manipulare” în contextul adevărului istoric. De asemenea, șefa statului a amintit de repreziunile staliniste care au început după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Temele istorice sunt cele mai complicate, iar politicienii iresponsabili, cu scopul de a distrage atenția de la hoțiile și cinismul lor, încearcă să manipuleze cu memoria noastră colectivă. Pentru a rezista în fața intenției lor de a ne implica în polemici istorice interminabile, trebuie să cunoaștem faptele, să cunoaștem adevărul. Iar adevărul este că în cel de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Moldovei, au fost uciși zeci de mii de oameni, doar din cauza aprtenenței lor etnice și religioase”, a declarat Maia Sandu.

Președinta țării a vorbit și despre represiile care au început după victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

„În taberele staliniste au murit mii de români și găgăuzi, ruși și ucraineni, bulgari și romi. Și acești oameni au fost apropiații noștri, rude, vecini, adulți, copii și vârstnici. Războiul este cel mai mare rău și statul poate deveni un adevărat monstru. Vă doresc ca războiul să nu mai lovească pământul nostru”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a mai menționat că 9 mai este și „ziua în care două mari națiuni europene, cea franceză și germană, au decis să lase în urmă un trecut plin de ură și de dezbinare, aducător de moarte, de războaie și nenorociri pentru toți și să construiască un viitor comun, liber și prosper. Așa a apărut Europa Unită, acea Europă liberă și prosperă din care vrem să facem parte și noi”.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a depus flori la memorialul „Eternitate” în dimineața de 9 mai. Aceasta a venit cu circa 30 de minute înainte de apariția altor oficiali, precum președinta parlamentului, premierul interimar și primarul capitalei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: