Polițiștii vor patrula în locurile publice și vor împărți amenzi celor care nu respectă măsurile anti-Covid
Full Article 4 minutes read

Polițiștii vor patrula în locurile publice și vor împărți amenzi celor care nu respectă măsurile anti-Covid

Poliția va intensifica măsurile de control în contextul pandemiei de coronavirus. Într-un comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că polițiștii și carabinierii vor fi prezenți în teritoriu în toate zilele săptămânii, inclusiv în zilele de weekend și vor monitoriza cu strictețe respectarea măsurilor impuse de autorități. În cazurile în care prevederile nu vor fi respectate, oamenii legii avertizează că „vor interveni cu toată fermitatea”.

Polițiștii și carabinierii vor patrula în adiacentul piețelor comerciale, în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar  șoferilor de transport public – să limiteze numărul de persoane.

Reamintim că Hotărârea nr.59 din 13 august 2021 prevede restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere, etc.), evenimente în masă (festivaluri, târguri, etc.,), centre sportive și bazinele sportive, care se va efectua cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

Se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată.

Rămâne obligatorie:
– purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice;

– respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

– respectarea regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv;

„Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, iar  controalele pe care le facem au ca obiectiv protejarea sănătății oamenilor. Administratorii unităților comerciale, a piețelor și operatorii economici trebuie să asigure respectarea măsurilor specifice de prevenire și control al infecției COVID-19”, se arată în comunicatul de presă publicat de IGP.

Ce amenzi riscă cei care nu se vor conforma?

Menționăm că amenda pentru nerespectarea măsurilor de carantină constituie de la 2000 de lei până la 5000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru companii și întreprinderi – de la 10 000 de lei până la 35 000 de lei. Însă dacă nerespectarea a fost repetată, suma amenzii se majorează. Astfel, persoanele fizice pot fi amendate cu o sumă de la 15 000 de lei până la 25 000 de lei.

Amenzile pot fi contestate în decurs de 48 de ore din momentul întocmirii procesului-verbal. Decizia cu privire la amendă poate fi contestată și prin poșta electronică. Aceasta trebuie expediată către secția de poliție pe teritoriul căreia a avut loc contravenția. După aceasta, în decurs de 24 de ore, polițiștii trebuie să transmită plângerea în instanța de judecată. În instanță, dosarul trebuie să fie examinat în decurs de 48 de ore.

De notat că, la începutul pandemiei, în primăvara anului 2020, amenzile erau cu mult mai mari. Astfel, persoanele fizice puteau fi amendate cu o sumă care varia între 22 500 și 25 000 de lei, iar persoanele juridice – cu o sumă de la 50 000 până la 75 000 de lei. Ulterior, aceste amenzi au fost contestate la Curtea Constituțională, care le-a declarat excesive și parlamentul a redus mărimea amenzilor pentru nerespectarea legislației sanitare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: