Popescu a înmânat, la Bruxelles, raportul care indică progresele înregistrate de Moldova în procesul de aderare la UE: „Un moment istoric”
Full Article 2 minutes read

Popescu a înmânat, la Bruxelles, raportul care indică progresele înregistrate de Moldova în procesul de aderare la UE: „Un moment istoric”

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a înmânat, la Bruxelles, contribuțiile Republicii Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023. Raportul, care conține circa o mie de pagini, explică progresele înregistrat de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„La Bruxelles, am avut onoarea să-i înmânez domnului Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, contribuțiile Republicii Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023. Acesta este un moment istoric și un prim exercițiu de acest gen pentru țara noastră, un exercițiu în care sute de angajați ai instituțiilor de stat au prezentat progresele și reformele din ultimul an”, a scris viceprim-ministrul Nicu Popescu pe canalul său de Telegram.

Șeful diplomației de la Chișinău a reiterat, la Bruxelles, angajamentul autorităților de a continua implementarea agendei de reforme, astfel încât negocierile de aderare să poată fi inițiate „într-un termen cât mai restrâns”.

Menționăm că autoritățile de la Chișinău au transmis contribuțiile Republicii Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023 miercuri, 19 aprilie.  Raportul de Extindere urmează fi elaborat și scris de Comisia Europeană, până în luna octombrie, a anunțat Nicu Popescu.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: