Posturile TV rămase fără licență, fără șanse să revină pe micile ecrane? Vodă: „poluează mințile cetățenilor”
Full Article 3 minutes read

Posturile TV rămase fără licență, fără șanse să revină pe micile ecrane? Vodă: „poluează mințile cetățenilor”

Posturile TV interzise în Moldova vor rămâne fără licență de emisie până când nu va fi clar cine sunt proprietarii efectivi ai acestora. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe 10 ianuarie. Consilierul prim-ministrului Dorin Recean a reiterat angajamentul autorităților de a lupta cu dezinformarea și propaganda.  

Daniel Vodă susține că autoritățile statului urmăresc ca informațiile care ajung în spațiul public să fie prezentate corect și obiectiv. Consilierul lui Recean dă asigurări că Guvernul va interveni cu „acțiuni ferme”, pentru a diminua fluxul de „informații toxice, care dezinformează și care propagă falsuri”.

„Posturile care dezinformează, care manipulează și au scopul de a promova o agendă inclusiv externă, vorbesc aici de influență inclusiv din exterior, care atentează la securitatea Republicii Moldova și promovează propagandă și dezinformează să nu aibă posibilitatea să polueze mințile cetățenilor noștri. (…) La fel cum ne îngrijim de sănătatea noastră în timpul unei epidemii, la fel trebuie să ne îngrijim și de sănătatea noastră mintală atunci când vine vorba de informația pe care o consumăm, or acestea creează realitățile în care trăim”, a declarat Daniel Vodă.

***

Amintim că, la sfârșitul anului 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova), până la anularea stării de urgență din țară. Ulterior, în octombrie 2023, la propunerea șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Mustață, CSE a suspendat temporar licența altor șase posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

Pe 29 decembrie 2023, cu o zi înainte ca starea de urgență să expire, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a impus sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor în gestiunea cărora se aflau 8 televiziuni cu licența suspendată pe perioada stării de urgență. Este vorba de SRL „Telesistem TV”, SRL „Media Resurse”, SRL „Archidoc Group”, SRL „Media Pro Group”, SRL „General Media Group Corp” și SRL „Telestar Media”. Guvernul a anunțat atunci că toate companiile care activează în domeniul emisiilor de televiziune/serviciile audiovizuale vor trece o verificare a beneficiarilor săi efectivi. Mai exact, acești armează a fi verificați în ceea ce privește implicarea în activități de spălare ale banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: