Precizările SIS cu privire la nota informativă emisă, în care sunt vizați magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat
Full Article 2 minutes read

Precizările SIS cu privire la nota informativă emisă, în care sunt vizați magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) vine cu unele precizări în legătură cu nota informativă emisă, apărută în  spațiul public, cu privire la magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat. Într-un comunicat al SIS, din 24 noiembrie, se arată că acel document a fost remis cu titlu de informare în adresa Procuraturii Generale, pe 28 ianuarie 2020.

SIS susține că a realizat, în limita competențelor legale, un control suplimentar în privința judecătorului Dorel Musteață. Acțiunile au fost întreprinse, luând în considerare solicitarea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din luna octombrie curent, precum și constatarea neinițierii de către Procuratura Generală a vreunei investigații pe marginea informațiilor furnizate în ianuarie 2020.

„Ca rezultat, a fost stabilit faptul, că informația primară prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil”, precizează SIS.

În același timp, SIS afirmă că a fost  dispus, de către conducerea Serviciului, un control al subdiviziunii specializate. Acțiunea are scopul de a stabili cauza și condițiile care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise, precum și circumstanțele în care nota informativă a SIS din 28 ianuarie 2020 a fost diseminată unor terțe persoane.

Potrivit documentului expediat de către SIS Procuraturii Generale, Dorel Musteață și soția, fiica și soacra sa ar deține patru autoturisme, șapte apartamente în municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 421,4 m2, patru încăperi nelocative, inclusiv un local cu destinație economică, două case de locuit cu suprafețe de aproape 240 m2 și 17 terenuri agricole.

Platforma DA, membrii căreia au făcut public documentul expediat de SIS, au solicitat partidului de guvernare să abroge hotărârea Parlamentului, prin care Musteață a fost numit în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Între timp, deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a anunțat că a depus o interpelare către SIS, pentru a confirma autenticitatea documentului respectiv. Anterior, SIS a confirmat pentru NM că documentul este veridic.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: