(DOC) SIS confirmă autenticitatea scrisorii despre averea judecătorului Dorel Musteață și legătura acestuia cu finul lui Plahotniuc
Full Article 2 minutes read

(DOC) SIS confirmă autenticitatea scrisorii despre averea judecătorului Dorel Musteață și legătura acestuia cu finul lui Plahotniuc

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat pentru NM autenticitatea scrisorii în care se menționează averea judecătorului Dorel Musteață și potențiala legătură a acestuia cu președintele Asociației FEA Moldova, Dorin Damir.

NM a solicitat un comentariu din partea SIS după ce ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) a publicat o notă informativă a instituției, care datează din ianuarie 2020. Mai exact, prin aceasta, procurorul general Alexandr Stoianoglo era informat despre faptul că „în procesul investigațiilor privind factorii de risc și vulnerabilitățile sistemului judecătoresc (…) a fost sesizat un caracter disproporționat al situației materiale reale a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Dorel Musteață și Nina Cernat, inclusiv a rudelor apropiate, în raport cu veniturile și bunurile declarate”.

Potrivit SIS, în perioada anilor 2014-2018, magistratul Dorel Musteață și rudele acestuia ar fi dobândit patru automobile, șapte apartamente, patru spații nelocative, două case, 17 terenuri agricole. Iar Nina Cernat și familia acesteia a dobândit două case, trei apartemente, patru autoturisme, două camioane și cinci terenuri.

În același timp, SIS a remarcat că președintele FEA Dorin Damir i-ar fi dat lui Dorel Musteață 14 mii de dolari pentru a achita rata pentru un apartament. Datele nu sunt însă confirmate.

În dimineața de 24 noiembrie, NM a primit răspunsul din partea SIS. Serviciul a confirmat autenticitatea notei informative.

„Confirmăm autenticitatea documentului. Acesta a fost remis către organele Procuraturii pentru verificările de rigoare”, a menționat serviciul de presă al SIS.

Dorel Musteață a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. În ședința plenară din 4 noiembrie, Parlamentul a susținut candidatura acestuia, în pofida criticilor din partea opoziției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: