Premier Energy avertizează cu posibile întreruperi de lumină, după deconectarea de la sistemul energetic comun cu Rusia
Full Article 3 minutes read

Premier Energy avertizează cu posibile întreruperi de lumină, după deconectarea de la sistemul energetic comun cu Rusia

Întreprinderea „Premier Energy” a publicat pe 22 februarie un comunicat de presă prin care anunță că sunt posibile deconectări neprogramate ale energiei electrice. Avertizarea a fost lansată în contextul testării, în perioada 24 – 26 februarie, a sistemului energetic al Moldovei și Ucrainei în regim izolat.

În contextul obiectivului strategic de diversificare a surselor de energie electrică pentru consumatorii din R. Moldova și Acordului cu privire la condițiile de conectare a sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova la Sistemul Energetic ENTSO-E al Europei Continentale, în perioada 24-26 februarie, sistemul energetic național al Ucrainei, secondat de cel al Republicii Moldova, care sunt interdependente, se vor deconecta de la Zona sincronă a Sistemului Energetic Unit al CSI.

Aceste acțiuni sunt parte a unui test tehnic de operare în regim de izolare completă derulat între operatorii de transport a sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova în vederea sincronizării, de anul viitor, cu sistemele energetice din Europa de Vest.

Astfel, operatorul de transport Î.S. „Moldelectrica” SA, instituția responsabilă de aceste activități, a anunțat operatorii de distribuție din țara noastră că pe durata funcționării în regim izolat, sunt posibile devieri de scurtă durată ale frecvenței și a tensiunii, dar și alte abateri, inclusiv avalanșe de frecvențe, etc.

În scopul minimizării riscurilor de producere a unor avarii de sistem, ICS „Premier Energy Distribution” SA a întreprins acțiuni preventive de verificare a funcționării sistemelor de automatică antiaccident, iar personalul operativ este pregătit pentru intervenții operative în situații de avarie.

Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere în cazul unor posibile întreruperi neprogramate, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, se arată într-un comunicat de presă al Premier Energy.

***

Amintim că Moldova și Ucraina se vor deconecta, timp de trei zile, de joi până sâmbătă (24-26 februarie), de la sistemul energetic comun cu Rusia și Belarus, pentru a testa un regim izolat de funcționare, în perspectiva finalizării, deja anul viitor, a sincronizării complete a sistemelor energetice ale celor două țări cu sistemul energetic european, confirmă Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energetic din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) de la Chișinău.

Într-un interviu la Europa Liberă, Borosan a spus că testarea a fost planificată din timp și nu are vreo legătură cu tensiunile militare în creștere din jurul Ucrainei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: