Săptămâna viitoare, Moldova și Ucraina se vor deconecta de la sistemul energetic comun cu Rusia
Full Article 3 minutes read

Săptămâna viitoare, Moldova și Ucraina se vor deconecta de la sistemul energetic comun cu Rusia

Săptămâna viitoare, din 24 până în data de 26 februarie, Moldova și Ucraina se vor deconecta timp de 72 de ore de la sistemul energetic comun cu Rusia și Belarus. Scopul inițiativei este testarea activității în regim independent, întrucât Chișinăul și Kievul intenționează, în următorii ani, să se conecteze la rețelele europene, informează Logos Press pe 18 februarie. Contactat de NM, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu a confirmat informația.

Sistemele energetice naționale ale Ucrainei și Moldovei vor fi deconectate timp de trei zile de la sistemele Rusiei și Belarusului la est, de al României, Ungariei și Slovaciei la vest.

Astfel, țara noastră, alături de Ucraina, va face un experiment tehnic pentru a verifica posibilitatea ca, anul viitor, să poată finaliza sincronizarea totală cu sistemele energetice ale Europei de Est și să renunțe la sincronizarea curentă cu rețeaua electrică rusă și belarusă, cu care colaborează din timpul Uniunii Sovietice.

În prezent, Moldova nu poate importa mai multă energie electrică din România, chiar dacă ar vrea, pentru că nu există linii de înaltă tensiune peste Prut, iar frecvența curentului este diferită. Planuri pentru construcția unor asemenea linii și unor stații back to back, cum li se spune, pentru transformarea curentului există demult, există și finanțare. Vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spînu, a anunțat că a fost selectată o firmă indiană pentru construcția unei linii electrice aeriene de înaltă tensiune de la Vulcănești, pe unde s-ar importa sau chiar exporta curent în și din România, până la Chișinău.

Linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău ar face posibilă interconectarea energetică despre care politicieni atât de la București, cât și de la Chișinău vorbesc de câteva decenii. Realizarea ei ar permite R. Moldova să cumpere curent din România, implicit din comunitatea europeană, lucru care la moment, din punct de vedere tehnic, nu este posibil.

Infrastructura electrică moștenită din perioada sovietică în cea mai mare parte îi ține legați pe consumatorii de curent de Centrala de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul regiunii transnistrene, fiind controlată de ruși. R. Moldova cumpără 80% din necesarul de energie de la această centrală, potrivit Europa Liberă.

Autoritățile promit să asigure sincronizarea încă din 2023 cu operatorii energetici care fac parte din Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E).

Șeful guvernului ucrainean, Denis Șmâgal, a anunțat teste de sistem împreună cu Republica Moldova ca parte a unui singur bloc, iar viceprim-ministrul guvernului Republicii Moldova, Andrei Spînu, citând experți de la operatorul european ENTSO-E, a spus că în curând va posibilă conectarea la rețelele UE.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: