Premierul Țărilor de Jos va deveni noul șef NATO. Candidatura lui Rutte, aprobată de toți Aliații
Full Article 4 minutes read

Premierul Țărilor de Jos va deveni noul șef NATO. Candidatura lui Rutte, aprobată de toți Aliații

Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, va fi noul secretar general al NATO. Candidatura politicianului olandez a fost aprobată de toți ambasadorii celor 32 de țări-membre ale Alianței Nord-Atlantice în cadrul unei reuniuni din 26 iunie, la Bruxelles. Mark Rutte va prelua funcția din 1 octombrie, atunci când expiră mandatul actualului șef NATO, Jens Stoltenberg. 

Potrivit unui comunicat publicat de NATO, Consiliul Nord-Atlantic a hotărât să îl numească pe prim-ministrul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general al NATO. Decizia a fost luată pe 26 iunie.

Rutte va prelua atribuțiile de secretar general al NATO pe 1 octombrie 2024, când va expira mandatul actualului șef al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, care este în funcție din 2014.

Într-o reacție pe platforma X, Mark Rutte s-a declarat „onorat” să fie numit șef NATO. „Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care o iau în serios”, a adăugat Rutte.

Rutte a devenit singurul candidat pentru postul de secretar general al NATO după ce președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că își retrage candidatura.

Inițial, Turcia, Ungaria și România și-au exprimat opunerea față de numirea lui Rutte la conducerea NATO.

Autoritățile de la Budapesta s-au opus candidaturii lui Mark Rutte deoarece, în 2021, politicianul, în calitate de prim-ministru al Țărilor de Jos, a declarat că Ungaria nu are ce căuta în UE după ce a adoptat legi discriminatorii față de comunitatea LGBT+. Ulterior, premierul de la Budapesta Viktor Orban a declarat că nu se mai împotrivește candidaturii lui Rutte. Acesta a menționat că pentru el a fost important ca viitorul secretar general al NATO să mențină acordul său cu Jens Stoltenberg, potrivit căruia, Ungaria „nu va participa la activitatea NATO din Ucraina și nici un fond unguar nu va fi folosit pentru susținerea acesteia”. Potrivit lui Orban, Rutte i-a promis că așa va fi.

De asemenea, Turcia și-a retras obiecțiile față de Mark Rutte după ce acesta s-a întâlnit cu președintele țării, Tayyip Recep Erdogan, la Ankara, în aprilie. Iar Klaus Iohannis, retrăgându-și candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, a cerut Consiliului Suprem de Apărare al Țării din România să-l susțină pe Rutte.

Cine este Mark Rutte

Mark Rutte este prim-ministru al Țărilor de Jos din 2010, fiind reales de patru ori. Pe 7 iulie 2023, Rutte a anunțat că guvernul pe care-l conduce demisionează după ce coaliția sa nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la modul în care să abordeze problema creșterii migrației. Actualmente, acesta activează în calitate de premier interimar până la formarea unui nou Cabinet de miniștri.

Potrivit BBC, Rutte este un susținător al unei soluționări diplomatice a invaziei ruse din Ucraina. În discursul său de la Summitul pentru pace în Ucraina, organizat în Elveția la mijlocul lunii iunie, politicianul olandez și-a exprimat regretul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu s-a aflat la masa de discuții. „Mulți din jurul acestei mese au spus că Rusia ar fi trebuit să fie aici astăzi, și sunt total de acord, ar fi trebuit să fiți aici. Avem nevoie ca Rusia să participe, dar astăzi susținem cu tărie faptul că pacea este posibilă numai dacă Rusia respectă regulile și valorile de bază care se aplică pentru noi toți”, a spus Rutte, adresându-se indirect lui Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: