Preotul din Durlești, condamnat pentru violul repetat al unei fetițe, a fost caterisit de Mitropolia Basarabiei
Full Article 4 minutes read

Preotul din Durlești, condamnat pentru violul repetat al unei fetițe, a fost caterisit de Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei a comentat condamnarea penală a fostului cleric Claudiu-Vasile Mujdei al mănăstirii Sfântul Apostol Andrei”, din or. Durlești, mun. Chișinău. Acesta va petrece 16 ani de închisoare pentru violul unei fetițe. 

Pe 22 noiembrie, Mitropolia Basarabiei a publicat o declarație prin care condamnă fapta preotului.

„Biserica condamnă astfel de manifestări imorale și nu le tolerează, ci le sancționează, de aceea, Mitropolia Basarabiei a colaborat cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, punând la dispoziție toate documentele solicitate”, se arată în comunicat.

Potrivit Mitropoliei, în prezent, Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei” se află sub anchetă interioară. Claudiu-Vasile Mujdei, cel care a fost condamnat la 16 ani de închisoare, a fost depus într-o treaptă inferioară și anume de cântăreț la strană și simplu viețuitor al mănăstirii (cf. deciziei nr. 207-C/09.07.2020).

Pe 3 decembrie 2020, în ședința extraordinară de lucru a Instanței de Judecată Bisericească, a avut loc judecarea în lipsă a lui Claudiu-Vasile Mujdei, din motivul încarcerării acestuia și a fost anulată decizia privind numirea sa de cleric. De asemenea, a fost emisă o Decizie Mitropolitană de caterisire a persoanei Claudiu-Vasile Mujdei, fapt ce reprezintă depunerea permanentă din orice funcție clericală fără drept de anulare.

„Menționăm faptul că în ceea ce privește cauza penală, la Sediul Mitropoliei Basarabiei nu s-au depus reclamații sau plângeri (scrise sau telefonice) împotriva persoanei Claudiu-Vasile Mujdei care să trezească suspiciuni a faptelor sale. Totodată nu avem cunoștință ca la mănăstirea în care viețuia să fi fost asemenea sesizări. Regretăm amarnic cele întâmplate, de aceea măsurile luate în cadrul Mitropoliei Basarabiei sunt definitive. Orice greșeală morală sau duhovnicească, produsă de o patimă anume aduce asupra ei consecințe imediate. Purtarea unor astfel de clerici este dăunătoare pentru Biserică și pentru credincioși. Unii ca aceștia s-au rupt din unitatea cu trupul eclezial și au pierdut vrednicia necesară pentru săvârșirea Tainelor”, se arată în declarația Mitropoliei.

De asemenea, Mitropolia Basarabiei consideră că „nu este afectată Sfințenia Bisericii”.

„În acest caz al căderii în păcat al unui cleric, nu este afectată Sfințenia Bisericii. Fiecare își asumă responsabilitatea faptelor sale și este răspunzător în fața legilor canonice bisericești și a Instanțelor de Judecată Civile sau Penale.  Biserica, ca Instituție Divino-umană, își are conducător pe Hristos. Oamenii din interiorul ei sunt supuși greșelilor la fel ca toți ceilalți, de aceea există o Instanță Disciplinară și Judecată Bisericească care ia hotărâri clare și prompte punând în aplicare Canoanele Bisericii”, au conchis reprezentanții Mitropoliei.

 

Claudiu-Vasile Mujdei a fost primit la ascultare la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei” din or. Durlești, mun. Chișinău, în anul 2012. În același an, el a ajuns în atenția presei după ce femeia cu care era în proces de divorț a depus o plângere la poliție pentru că acesta a răpit cei doi copii ai cuplului. Potrivit acesteia, bărbatul consuma alcool și îi agresa fizic atât pe ea, cât și pe copii, care aveau în acel moment doar 2 și respectiv 3 ani.

Amintim că, pe 19 noiembrie, PCCOCS a anunțat că a terminat urmărirea penală și a trimis pe banca acuzaților un preot care a abuzat-o sexual timp de trei ani pe fiica concubinei sale. Abuzurile au început când copila avea 13 ani și au avut loc inclusiv în stăreția mănăstirii.

La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare, cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.

Mitropolia Basarabiei nu a comentat, deocamdată, acest caz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: