Presă: Un diplomat al Ambasadei Rusiei din Chișinău ar fi hărțuit sexual copiii altor trei angajați
Full Article 3 minutes read

Presă: Un diplomat al Ambasadei Rusiei din Chișinău ar fi hărțuit sexual copiii altor trei angajați

Publicația rusă Echo susține, citând sursele sale, că unul din angajații Ambasadei Rusiei din Chișinău ar fi hărțuit sexual copiii mici ai altor angajați. Familiile a trei angajați ai diplomației ar fi depus o plângere la Procuratura Generală a Rusiei privind hărțuirea sexuală a minorilor. Ambasada Rusiei din Republica Moldova nu a comentat deocamdată informațiile. 

Potrivit publicației rusești, care face referire la sursele sale, la mijlocul lunii septembrie soțiile lucrătorilor Ambasadei s-au adresat la Procuratura Generală a Rusiei. Iar la sfârșitul lunii septembrie, diplomatul acuzat de hărțuire s-a întors la Moscova.

Sursa Echo, familiarizată cu detaliile cazului, crede că situația nu va avea consecințe grave pentru a nu prejudicia imaginea actualei conduceri a Ambasadei.

Potrivit aceleași surse, angajatul rechemat neagă informația și asigură că a fost întors la Moscova pentru că deplasarea lui în Moldova a luat sfârșit.

Echo a trimis o solicitare către misiunea diplomatică din Chișinău, inclusiv la Procuratura Generală a Rusiei.

NewsMaker la fel a expediat o solicitare de informații către Ambasada Rusiei din Moldova. Deocamdată nu avem un răspuns.

Echo este o publicație online și radio pe internet, creată de fosta redacție a postului radio „Ecoul Moscovei” după lichidarea sa din cauza faptului că la 1 martie 2022 Roskomnadzor a limitat accesul la resursele informaționale ale postului de radio „Ecoul Moscovei” și l-a deconectat de la undele de emisie.

***

Ambasada Rusiei la Chișinău a fost în centrul unui scandal și în vara 2023. Atunci 22 diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit Republica Moldova. Angajații Ambasadei ruse la Chișinău și-au încheiat misiunea în țara noastră, după ce autoritățile Republicii Moldova au decis să reducă numărul de diplomaților de la 70 la 25.

Decizia Chișinăului de a micșora componența Ambasadei ruse a venit după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: