Președinta ANI, așteptată pentru audieri la procuratură. Ar fi prejudiciat bugetul instituției cu peste 120 mii lei
Full Article 2 minutes read

Președinta ANI, așteptată pentru audieri la procuratură. Ar fi prejudiciat bugetul instituției cu peste 120 mii lei

Președinta Autorității Naționale de Integritate ANI și o angajată din cadrul acestei instituții au primit câte o citație din partea procurilor a se prezenta pe 1 februarie 2022, la organul de urmărire penală pentru a fi audiate. Acestea sunt bănuite pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, informează Procuratura Anticorupție, pe 27 ianuarie. 

Potrivit oamenilor legii, prin acțiunile lor au cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126 570 lei în următoarele circumstanțe:

Într-un caz, președinta ANI și angajata instituției sunt cercetate pentru că ar fi achitat servicii în valoare de 29 570 lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii.

Într-un alt caz, persoanele sunt cercetate pentru că, acționând contrar atribuțiilor de serviciu, în timp scurt după ce de către un agent economic contractat a fost efectuată reparația și instalarea ușilor în edificiul ANI, din motivul că nu le-a plăcut caracteristicile ușilor, contrar prevederilor legale au contractat un alt agent economic de la care au cumpărat alte 7 uși în valoare de 97 000 lei.

Totodată, Procuratura precizează că e parcursul zilei de astăzi, au fost efectuate 9 percheziții în cadrul unei cauze penale, pornită conform bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în care este vizată președinta ANI și o angajată din cadrul acestei instituții.

Perchezițiile au avut loc la domiciliul angajatei ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate telefoane, calculatoare, documente, agende și alte înscrisuri, care urmează să fie cercetate de către procurori și să le dea o apreciere asupra relevanței probatorii a acestora pe cazul investigat.

Între timp, ANI declară că faptele și circumstanțele, care i se încriminează Președintei ANI, dar și instituției, au fost verificate în 2020 și 2021 de alte instituții de control, Curtea de Conturi și Agenția Supraveghere Tehnică, care au concluzionat că nu există încălcări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: