Facebook/ANI

„Rodica Antoci își continuă atribuțiile de serviciu”. Precizările ANI după perchezițiile din această dimineață

Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI) Rodica Antoci a rămas la birou și își continuă atribuțiile de serviciu. Informația a fost confirmată de ANI, pe 27 ianuarie, printr-un comunicat de presă.

În același timp, instituția precizează că acțiunile desfășurate astăzi de căre procurorii anticorupție la domiciliul Președintei ANI și la sediul Autorității sunt efectuate în cadrul unui proces penal. Acesta a fost pornit în rezultatul informațiilor anterioare apărute în spațiul public.

Potrivit ANI, faptele și circumstanțele, care i se încriminează Președintei ANI, dar și instituției, au fost verificate în 2020 și 2021 de alte instituții de control, Curtea de Conturi și Agenția Supraveghere Tehnică, care au concluzionat că nu există încălcări.

De asemenea, în cadrul acestui proces penal, președintei ANI nu i s-a atribuit vreo calitate procesuală și nici nu i s-a formulat careva acuzații concrete sau personale,  susțin cei de la ANI.

„ANI și președinta ANI au colaborat cu procurorii și au pus la dispoziția acestora toate actele și documentele necesare”, notează ANI.

Amintim că procurorii Anticorupție au inițiat în această dimineață percheziții în care este vizată Rodica Antoci, șefa ANI.

La sfârșitul lunii decembrie, în spațiul public au apărut informații că șefa ANI s-ar face vinovată de îmbogățire ilicită. O scrisoare anonimă indica că Rodica Antoci ar fi responsabilă de o serie de ilegalități comise în procesul de gestionare a banilor instituției. Atunci ANI a venit cu o reacție prin care a combătut cele invocate în scrisoarea ajunsă în presă. La fel în decembrie, Rodica Antoci declara că membrii familiei sale au fost amenințați, cazurile fiind raportate organelor competente. Șefa ANI se arăta convinsă că presiunile asupra familiei sale au legătură cu activitatea sa, în speciale fiind vorba despre dosarele pe rolul ANI ale funcționarilor și demnitarilor care nu-și pot justifica averile

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: