Președintele Comisiei de la Veneția își manifestă îngrijorarea. Mesajul său pentru instituțiile din Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Președintele Comisiei de la Veneția își manifestă îngrijorarea. Mesajul său pentru instituțiile din Republica Moldova

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se arată preocupat de conflictele dintre instituțiile din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă publicat astăzi, 27 noiembrie, oficialul cheamă instituțiile de stat să colaboreze pentru asigurarea independenței și integrității justiției

„Trebuie evitate atitudinile de autoservire și diviziune. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept. Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate”, a notat oficialul.

Totodată, acesta a declarat că recunoaște legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, aceste competențe constituționale trebuie folosite doar pentru a îndeplini obiectivele instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese corporative”, a precizat președintele Comisiei de la Veneția.

Amintim că pe 25 noiembrie ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a avut o întrevdere la Strasbourg cu Gianni Buquicchio, președitele Comisiei de la Veneția.

Este de menționat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost revocați din funcție la 27 septembrie de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Totuși, membrii CSM s-au întrunit în continuare în ședință, adoptând mai multe hotărâri, care însă ulterior au fost contestate în instanță

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: