„Președintele Igor Dodon nu a fost implicat”. Șeful statului va discuta cu Erdoğan despre soarta profesorilor turci expulzați din Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

„Președintele Igor Dodon nu a fost implicat”. Șeful statului va discuta cu Erdoğan despre soarta profesorilor turci expulzați din Republica Moldova

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că va discuta cu președintele Erdoğan subiectul expulzării profesorilor turci din Republica Moldova, în contextul în care fostului director al liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga i-ar putea fi mărit termenul de detenție. Declarația a fost făcută astăzi, 16 decembrie, după ședința comună cu președintele parlamentului și cu primarul capitalei. 

„Am primit invitația oficială din partea domnului Erdogan de a merge până la sfârșitul anului în vizită oficială la Ankara. Vom reuși sau nu, discutăm acum programul. Voi aborda și acest subiect, la cererea acelei doamne, care a transmis acest mesaj către președinte”, a spus Dodon.

Mai mult, șeful statului a menționat că nu a fost implicat în procesul de expulzare a profesorilor turci.

„Fapt confirmat și de președintele comisiei securitate parlamentară, președintele Igor Dodon nu a fost implicat în procesul de expulzare a profesorilor turci din Republica Moldova. Acest lucru a fost organizat de fosta conducere”, a spus șeful statului.

Menționăm că pe 17 decembrie va avea loc o nouă ședință de judecată în dosarul fostului director al liceului „Orizont” din orașul Ceadâr-Lunga, Feridun Tüfekçi. Bărbatul este vizat într-un nou dosar, fiind cercetat pentru activitatea sa jurnalistică. Mai mult, procurorii insistă asupra măririi termenului de detenție. Informația a fost confirmată de soția acestuia, Galina Tüfekçi.

Amintim că cei șapte cetățeni străini au fost expulzați din Republica Moldova în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Serviciul de Informație și Securitate a declarat atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Majoritatea dintre ei au fost deja condamnați, iar unii încă așteaptă în spatele gratiilor hotărârile judecătorești. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: