Președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, prins cu avere nejustificată de 622 604 lei. Riscă să rămână fără funcție
Full Article 2 minutes read

Președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, prins cu avere nejustificată de 622 604 lei. Riscă să rămână fără funcție

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat o avere nejustificată în sumă de 622 604 lei, pentru perioada 2018-2021, la președintele interimar al Judecătorului Strășeni, Sergiu Osoianu, și membrii familiei sale. Actul de constatare va fi trimis în instanță, iar dacă va rămâne definitiv și irevocabil, raporturile de muncă ale lui Sergiu Osoianu vor înceta. Totodată, acesta nu va avea dreptul să ocupe vreo funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, timp de trei ani.

Potrivit actului de constatare, pe 24 februarie 2023, ANI a înregistrat o sesizare din oficiu în privința președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni, Sergiu Osoianu. Sesizarea are la bază o investigație jurnalistică cu privire la casa judecătorului, valoarea căreia ar depăși veniturile, avearea și cheltuielile realizate.

Astfel, în data de 24 martie 2023, inspectorul de integritate Vladislav Gorceac a inițiat controlul averii și intereselor personale.

Inspectorul de integritate a efectuat controlul averii și intereselor personale în privința lui Sergiu Osoianu și membrilor familiei sale pentru perioada 1 august 2016 – 24 martie 2023. În urma verificărilor, a fost constatată o avere cu caracter nejustificat în mărime de 622 604 lei rezultată din diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute și cheltuielile realizate în perioada 2018-2021.

Potrivit actului de constatare, cauza se expediază în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. Din momentul în care actul de constatare va rămâne definitiv și irevocabil, prin hotărâre judecătorească, raporturile de muncă ale lui Sergiu Osoianu vor înceta. Acesta va fi decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, pe o perioadă de 3 ani.

Actul de constatare poate fi contestat în termen de cinci zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: