Prețul energiei electrice atinge recorduri istorice în Europa
Full Article 2 minutes read

Prețul energiei electrice atinge recorduri istorice în Europa

Prețurile energiei electrice atinge recorduri istorice în Europa, pe fondul reducerii livrărilor de gaze rusești și al prețurilor vertiginoase la gazele naturale. Cel puțin asta arată un raportat al Financial Times, scrie Ucrainscaia Pravda.

Contractele germane de energie electrică pentru livrarea de anul viitor, considerate ca referință pe piață, au atins luni cel mai mare preț înregistrat vreodată, în creștere cu 13%, până la 325 de euro pe MWh. Astfel de note au depășit recordul anterior stabilit în decembrie. De la începutul anului, un contract similar în Franța s-a dublat la 366 de euro pe MWh.

Prețurile energiei electrice sunt puternic influențate de costul gazului utilizat pentru generarea energiei electrice. În Europa, prețurile gazelor au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, la peste 1.800 de dolari la mie de metri cubi și s-au depășit de patru ori față de anul trecut, din cauza reducerilor de aprovizionare ale Gazprom.

Situația este agravată și din cauza problemelor legate de deservirea unui număr mare de centrale nucleare din Franța. Țările învecinate ard gaz suplimentar pentru a genera electricitate pentru Franța, în timp ce Europa se luptă să mențină aprovizionarea pe timpul iernii.

William Peck, analist al pieței de energie electrică, a declarat că prețurile ridicate ale energiei electrice indică faptul că comercianții prevăd din ce în ce mai mult livrări limitate de gaz pentru cel puțin un an.

„Gazul a avut investiții insuficiente în noua infrastructură de producție în timpul pandemiei, dar cererea a revenit mai repede decât se așteptau oamenii. Prețurile au început să crească în urmă cu un an”, a spus el. „Războiul ruso-ucrainean a stârnit totul”, este de părere analistul.

Prețurile ridicate la energie electrică reduc deja cererea. Cererea de energie electrică a Germaniei a scăzut cu 5% în ultimele patru luni comparativ cu anul precedent, a spus Peck, din cauza costurilor mai mari ale energiei, care vor reflecta în principal producția industrială redusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: