Prețul la benzină va crește? ANRE a aprobat creșterea marjei comerciale pentru produsele petroliere
Full Article 2 minutes read

Prețul la benzină va crește? ANRE a aprobat creșterea marjei comerciale pentru produsele petroliere

Marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul întâi al anului 2023, a fost majorată de la 2,62 lei la 2,91 lei/litru. Decizia a fost luată, pe 16 decembrie 2022, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

Decizia va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. ANRE susține că, prin aceasta, a urmărit „stabilirea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și păstrarea fiabilității pieței produselor petroliere”.

De menționat că, în cadrul procedurii de consultare a proiectului deciziei, din partea companiilor petroliere a fost solicitată ajustarea marjei comerciale specifice la nivelul cuprins între 3,3 și 3,51 lei/litru.

În acest context, promovând o politică prudentă în privința coșului de cheltuieli și profit inclus în calculul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard și ținând cont de nivelul actual și cel prognozat al principalilor indicatori macroeconomici, ANRE a hotărât excluderea de la 1 ianuarie 2023 a coeficientului de eficientizare de 10%, care a fost aplicat începând cu septembrie 2021 și stabilirea unei marje comerciale specifice de 2,91 lei/litru, valoare care corespunde nivelului mediu sumar al profitului și cheltuielilor proprii ale tuturor participanților la piața cu amănuntul a produselor petroliere principale, pentru 5 ani precedenți primului an de valabilitate a Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere”, a argumentat ANRE.

Amintim că, din 1 ianuarie 2023, vor crește accizele la carburanți: cu 23 bani pentru 1l de motorină și cu 48 de bani pentru 1l de benzină.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: