Prigojin, prima declarație după rebeliune: Am demonstrat că Rusia are probleme serioase de securitate
Full Article 3 minutes read

Prigojin, prima declarație după rebeliune: Am demonstrat că Rusia are probleme serioase de securitate

Evghenii Prigojin a venit cu o primă reacție, după revolta mercenarilor Wagner de acum două zile. Liderul grupării militare susține că pe drum spre Moscova nu ar fi avut de suferit niciun cetățean al Rusiei. Totuși, au fost înregistrați doi morți și răniți în rândul mercenarilor. Prigojin spune că și-a adus trupele în Rusia din cauza „nedreptății”, dar neagă că scopul a fost de a răsturna guvernarea de la Moscova.

Prigojin declară că a preluat, sâmbătă, controlul asupra orașului rusesc Rostov și că doar 200 de kilometri au despărțit coloana pe care o conducea de capitala Rusiei, Moscova. Liderul mercenarilor „se laudă” că a reușit această „performanță” în 24 de ore și declară că, dacă echipe la fel de „bine pregătite” ar fi pornit pe 24 martie 2022 spre Kiev, cel mai probabil capitala Ucrainei ar fi fost preluată.

„Ne-am început marșul din cauza nedreptății. Nu am ucis niciun soldat în localitățile prin care am trecut, în drum spre Moscova. Am parcurs 580 de kilometri. Nu ne-am ajuns un pic peste 200 de kilometri ca să intrăm în Moscova. Am renunțat atunci când un batalion de apărare a îndreptat tunurile spre coloana noastră. Atunci am înțeles că foarte mult sânge s-ar putea vărsa, iar scopul nostru a fost să evităm asta. (…)Marșul dreptății a demonstrat probleme serioase de securitate pe întreg teritoriul țării. În 24 de ore am parcurs aceeași distanță pe care trupele ruse ar fi trebuit să o parcurgă pe 24 februarie de la punctul de start până la Kiev. Dacă luptători ca cei din Wagner ar fi pornit atunci, poate că Kievul ar fi fost preluat. Noi am arătat cum ar fi putut arăta 24 februarie. (…) Nu am avut scopul de a răsturna regimul existent și guvernul ales legal”, a declarat Prigojin în prima reacție publică după evenimentele de sâmbătă.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Precizăm că până la acest moment nu s-a cunoscut locul aflării lui Prigojin. Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă. Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: